”Jag längtar till våren”

- in Studentliv
@Carl-Johan Kullving

Efter gårdagens Studentafton med rektor Torbjörn von Schantz gjorde Lundagård en återvinningsintervju med frågor vi ställt till tidigare studentaftonsgäster under åren. Svaren kom att handla om allt från tundra till fågelkvitter.

Vad var det bästa med kvällen? (Gudrun Schyman, 2014)
– Det var hela idén med Studentafton. Att vem som helst kan ställa frågor till kvällens gäst. Och att grillas av Sebastian (Persson, Lunds universitets studentkårers vice ordförande och rektorsaftonens moderator, reds. anm.) var ju kul också även om jag tycker att hans frågor var lite väl snälla. Jag gillar att debattera, jag gillar ordet helt enkelt.

Skulle du kunna tänka dig i bo på 8,8 kvadrat i Sveriges minsta studentboende? (Stefan Löfvén, 2012)
– Nej.

Varför inte?
– För att jag skulle känna mig instängd.

Vad tycker du om att vissa studenter bor på så liten yta?
– Det är naturligtvis inget kul, om jag uttrycker det så. Nu är jag 60 år gammal och inte van vid att bo på 8,8 kvadratmeter, men det är möjligt att jag hade haft en mer modest förväntan på boende om jag precis flyttat hemifrån och varit glad över att bara bo själv och sköta mig själv.
– Jag tycker det är bra att man börjat bygga studentbostäder och jag vet att man i början fick bryta mot byggnormen för att det skulle fungera. Jag har inte besökt ett sådant boende personligen men på de bilder jag har sett så verkar det vara en väldigt kreativ lösning.

Studenter lever ofta ganska tätt inpå varandra. Vad är ditt bästa tips för att hålla sams? (Johan Persson och Martin Schibbye, 2013)
– Det är att ge och ta. Vara kompromissvillig och bjuda på sig själv. Sen har jag en juristkompis som sa till mig en gång att: ”de värsta konflikter att hantera, det är konflikterna mellan grannar”. Om man börjar reta upp sig med någon man lever nära så är det klart att då har man ju problem.

Så, hur ofta drömmer du dig tillbaka till den där sommaren 1994? (Bronshjältarna, 2014)
– Det var en mycket speciell sommar för mig. Varför just 1994?

Den frågan kom när vi intervjuade bronshjältarna från fotbolls-VM.
– Den sommaren var jag på en tundraexpedition uppe vid den arktiska tundran på en rysk isbrytare. Och vid någon tidpunkt gick vi bakom en rysk atomisbrytare uppe i isen, som länkade en bild till oss när Sverige mötte Ryssland i en förberedande match innan VM-turneringen. Sen hörde vi på radio ibland och lyckades höra när Sverige spelade 1-1 mot Brasilien, första matchen. Och sen när jag skulle åka hem var det precis innan Sverige skulle möta Rumänien i… var det kvarten?

Ja, det var det.
– Det var en väldigt het sommar. Jag träffade andra studenter, eller ungdomar, på Moskvas flygplats som berättade hur varmt det var i Sverige och hur länge det varit varmt. Så jag minns den sommaren väldigt väl – inte minst för fotbolls-VM, men dessutom för just att jag var på den här expeditionen.

Hur ska oljeindustrin göra för att förbättra världen tycker du? (Ian Lundin, 2014)
– Bra fråga. Jag tror de ska använda sina förtjänster till att bekosta framtagandet av forskning om mer förnybara energikällor. Det tror jag oljeindustrin hade tjänat mycket goodwill på.

Om du hade haft en podcast i studentlivet, vad hade den handlat om då? (Hannah Widell och Amanda Schulman, 2013)
– Jag vet inte vad podcast är…

Det är en slags radioprogram som ofta är förinspelat.
– Ett inspelat program? På nätet?

Ja.
– Du det vet jag inte… Jag tror att just nu skulle jag vilja att den podcasten handlade om sången från de första vårfåglarna. Lövsångaren, sädesärlan… Jag längtar till våren helt enkelt.

Varför är unga så rädda för att prata om tro? (Antje Jackelén, 2014)
– Jag vet inte, jag är själv inte troende men har absolut inga problem med att förstå varför folk är troende. En av de bästa studenterna jag hade när jag var lärare på biologin visade sig vara en teologistuderande. Jag frågade varför han läste biologi, och han svarade ”Jo, jag vill veta mer om evolutionsteorin” sa han. Jag tycker det är spännande att prata med människor som är troende.

Hur skulle du definiera begreppet ”bildning”? (Jan Björklund, 2013)
– Det är väl egentligen en… Förmåga att tänka utanför boxen skulle jag vilja säga.

Vill du utveckla?
– Jag vet inte om jag kan… Forskarutbildningen för mig var att ta del av befintlig information, sätta det i sitt sammanhang och sedan försöka utnyttja detta sammanhang för att finna ett nytt sammanhang. Lite att tänka utanför boxen. Se gamla frågor på ett nytt sätt. Ställa nya frågor som bidrar till att vi ökar förståelsen för någonting.
– Jag tycker det var rätt kul att bilda mig när jag studerade, inte för att jag hade ett speciellt syfte med det. Det är kul att veta mer. Bildning för mig är att tillgodose sin nyfikenhet.

Vad skulle du själv vilja läsa om du fick en termins dispens från jobbet som rektor? (Stefan Löfvén, 2012)
– Jag tror jag hade läst statsvetenskap.

Varför?
– Jag är intresserad av politik. Jag tror att de stora utmaningarna ligger i hur vi förenar demokratin med de stora frågor som vi måste lösa. Särskilt de här problemen som vi ska ta tag i som är långt bortom den politiska mandatperioden. Varför ska jag som politiker fatta det här impopulära beslutet idag? Då blir jag inte omvald.
– Det finns en kortsiktighet i demokratin, men de problem vi står inför är väldigt långsiktiga. Där finns en viktig lösning för att hantera framtidsfrågan, därför tycker jag statsvetenskap är väldigt intressant och spännande.