Vilken student är du?

- in Nyheter
@Lundagård

Ekonomistudenter är stekigare än litteraturvetare. Precis som litteraturvetare alltid är lite mer pretentiösa än teknologer. Eller?

I höstas skickade Lundagård ut en enkät, för att ta reda på om det fanns några återkommande fördomar mot olika studengrupper, beträffande stil, intressen och politisk tillhörighet.
Slumpvis valde vi ut några hundra studenter och mejlade ut frågor om tre studengrupper med olika inriktningar: läkare, filosofer och jurister.
Tre iögonfallande och specifika grupper, som även kontrasterar varandra. Det kom in 185 svar på enkäten, och resultaten gav oss mer luft under vingarna – men även en del tankeställare.

Som komplement till enkäten gjordes slumpmässiga intervjuer. Men att få främlingar att bekänna sina fördomar var klurigare än väntat. Många avfärdade våra frågor med kommentarer som ”de är väl som folk är mest” eller ”jag försöker att inte ha några fördomar”. Men en del tog sig tid att reflektera över sina fördomar. Dessa samtal har kompletterat och nyanserat fördomsprofilerna och några av de mer färgstarka citaten finns återgivna på uppslaget.

Varför är det så svårt att erkänna fördomar för andra – och för sig själv? Genom att synliggöra våra hemliga åsikter och våga diskutera dem kan vi konstatera att de är just förutfattade meningar. Och att de inte alltid stämmer överens med verkligheten.
– För att motarbeta fördomar så kan man försöka tänka på andra människor främst som individer, säger Jean-Christophe Rohner, universitetslektor på psykologiska institutionen.

Så, hur ser egentligen bilden av juridik-, läkar- och filosofstudenten ut? Rannsaka dig själv och se om du känner igen dig i fördomarna. Eller om fördomsprofilen vi ställer upp i själva verket är helt ny för dig.

philosopherFördomar om filosofer
Filosofistudenter misstänks rösta vänster och ha en tydlig konsumentmedvetenhet kring ekologiskt och rättvisemärkt. 85 procent av de svarande tror att litteratur är ett stort intresse. Men även film, musik och teater är vanliga gissningar.

Endast 10 procent tror att filosofer gillar att festa och träna. En procent tänker att shopping kan vara något som fritiden ägnas åt, men hela 70 procent tänker att filosofistudenterna är ganska stilmedvetna, även om det inte får märkas. Kanske rotar de i farfars garderob för att hitta den perfekta begagnade och lagom pretentiösa portföljen?

Vår undersökning gav också ett tydligt utslag på att studenter föreställer sig filosofer med ett glas rött i handen.

michelleEn filosof kommenterar
Michelle Pålsson, 22 år, läste teoretisk filosofi vårterminen 2014.
– Det där med intressen stämde till viss del, många hade kulturintressen men det var ganska blandat. Det fanns en del sportfånar i klassen.
– Det är oklart om filosofer skulle vara mindre intresserade av fest än andra. Själv vill jag gärna gå all in när det är fest. Jag går gärna ut och dansar.
– Vi drack ju inte bara rödvin men jag kan förstå auran.

 

 

 

 

doctorFördomar om läkare
Enligt enkätsvaren anses läkarstudenter vara ungefär lika stressade som filosofistudenter, men mindre än juriststudenter. Deras studier verkar ta upp lagom mycket tid enligt 70 procent av de tillfrågade. Enligt 65 procent är träning ett vanligt intresse bland läkarstudenter. 50 procent tippar på fest.

Resor och plugg gissar 40 procent. Kultur och shopping var inte så vanliga gissningar. Kanske framstår läkarstudenter som snåla för det är inte många som tror att de är konsumentmedvetna gällande ekologisk- och rättvisemärkning. Och när läkarstudenter får välja vad som ska drickas tror 65 procent att det blir den billigaste nationsölen.

Det är många som uppfattar att utseende inte spelar så stor roll bland läkarstudenter. Kanske för att de ändå ska ha scrubs på sig i framtiden?

Sara_ZAEn läkare kommenterar
Sara Zackrisson Andersson, 27 år, läkarstudent på sin sjätte termin.
– Jag håller inte med om att läkarstudenter skulle bry sig mindre om utseende. Det kan hänga ihop med alla sjukhusserier, man tänker att läkare ska vara snygga för det är de på tv. Man ska se ut som George Clooney.
– Överlag tränar vi nog mer än andra och äter ganska hälsosamt. Det är en himla salladshets, alla har en salladslåda bredvid matlådan.

 

 

 

lawyerFördomar om jurister
Juriststudenter är en studiestressad skara vars politiska sympatier ligger till höger. Vad gör de på fritiden? Ytterst få tippar på att kulturella intressen är vanliga bland juristerna. Fest verkar vara deras stora intresse, det tror 75 procent av de tillfrågade.Resor och träning säger hälften.

30 procent gissar att studier och shopping är vanliga fritidssysslor. Kanske är juriststudenterna relativt välvårdade i jämförelse med andra studenter för de misstänks vara mycket måna om sitt utseende och sin stil. Många tror att de festar för att de vill visa upp sitt välvårdade och stilfulla utseende för andra.

En annan aspekt skulle kunna vara att de har ”duktiga studenten syndrom” och behöver släppa lös oftare än exempelvis läkare och filosofer.

albin.bEn jurist kommenterar
Albin Bååw, 19 år, började juristprogrammet höstterminen 2014.
– Helt ärligt tror jag att det är fler som röstar höger på juristprogrammet, men det är nog fler som röstar vänster än vad folk tror.
– Jag kan inte tala för alla men när det gäller fester tror jag att jurister tar det lite längre – vi är lite grisigare. Men det behövs efter allt plugg.

 

Text: Andrea Ax Karlsén och Josefin Wennang
Foto: Lukas J. Herbers