Vem sköt Olof Palme?

- in Recension, Spex

Vad var det egentligen som hände under utredningen av Palmemordet? Dolusspexet ”Olof Palme eller ett fall för Sverige” ger ett nytt perspektiv på historien och var aktuellt och underhållande, tycker Lundagårds recensent.

Förra året tog sig Doluspexarna an Margaret Thatcher och nu är det dags att bena ut historien kring en annan stor politisk figur: Olof Palme. I konsertsalen på AF-borgen har det blivit dags att repetera vad det egentligen var som hände under utredningen efter mordet.

Under fem akter följer vi länspolismästaren Hans, Carl Bildt och hans högra hand, Anna-Greta Leijon och hennes djurskötarpojkvän, amatörastronaut och minglaren Ebbe och söderkisen Christer Pettersson med flera genom en kaotisk jakt där alla konspirerar mot varandra med egna mål i sikte. Vare sig mordet klaras upp eller inte tjänar någon på det, och genom spexets gång kastas man fram och tillbaka mellan de olika karaktärernas planer.

Särskilt Carl Bildt och Ebbe Carlsson lyser extra starkt med sin närvaro och publikkontakt. Den senare som är societetsvan minglare och mest verkar oroa sig över att behöva dricka Chapel hill istället för Dom perignon och den förre som mer än något vill ta över statsministerposten efter Palme.

Genom den historiskt politiska linsen lyckas man pricka in många träffsäkra referenser till dagens politiska läge. Allt från mer eller mindre genomtänkta uttalanden till politiska utspel får genom den välspelade dialogen plats på scen. Den röda tråden är tydlig trots de många karaktärernas dolda agendor och fulspel.

Musiken består av kända låtar med välskrivna texter som ofta får publiken att skratta och som känns väl integrerade i resten av pjäsen. När polismästare Hans och Ebbe sjunger tillsammans fylls hela den intima lokalen av deras röster och deras sångkraft kommer verkligen till sin rätt.

Några gånger under de andra kupletterna faller vissa rader bort och en viss osäkerhet bland karaktärerna kommer fram under denna generalrepetition. Dock stannar inte tempot av när någon replik missats utan man lyckas köra på ändå.

Handlingen knyts till slut ihop och historielektionen når sin ände med ett inhopp av ett känt ansikte för studenter på Juridicum.

Ridån går ihop och under spexets gång har både samhället och rättsväsendet blivit skärskådat i en komiskt träffsäker blandning av dåtid och nutid.

Bästa kuplett: Hans och Ebbes duett
Bästa skådespel: Carl Bildt
Bästa kostym: Ebbe Carlsson
Bästa bonus: Christer Petterssons munspelssolo
Bästa line: ”Hasch och thinner, Bajen vinner, alé alé, socialgrupp 3!”

Text: Jakob Ehde
Foto: Christina Zhou

Dolusspexet ger “Olof Palme eller ett fall för Sverige”

Föreställningar:

  • Onsdag 4/3 19:30 (Urpremiär)
  • Torsdag 5/3 16:00 & 19:30
  • Fredag 6/3 16:00 & 19:30

Plats: Konsertsalen, AF-borgen

Biljettpris: Medlem i Studentlund 100 kr, övriga 150 kr. Biljetter köpes i Juridicums cafeteria och på Studentinfo i AF-borgen.