”Jag såg skevheten och ville förändra”

- in Nyheter

På söndag är det internationella kvinnodagen. Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt vid Stockholms universitet, är en av föreläsarna på Eden när dagen uppmärksammas.

Att köpa sex är sedan 1999 olagligt i Sverige. Att genomföra sexköpslagen tog lång tid och var inte lätt.
– För första gången gick man på sexköparen istället för sexsäljaren. I alla tider och i alla länder har man riktat in sig på den prostituerade. Nu straffades den som köpte sex istället, säger Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt vid Stockholms universitet.

När sexköp blev olagligt ändrade det även synen allmänheten hade på de som köpte sex.
– Hade man ett socialt kapital att förlora drog man sig nu för att köpa sex, säger Madeleine Leijonhufvud.

Detta gjorde att det blev tabu i Sverige och efter att lagen stiftades har fler länder följt efter, såsom Norge, Island och Kanada. Tanken med att utvidga lagen är att svenskar inte ska kunna köpa sex utomlands ostraffat. I Tyskland och Holland är det fortfarande lagligt och bordeller drivs som vanliga företag.
– Ingen kan sälja sin kropp utan att ta skada av det. Dels fysiskt, eftersom det föregår mycket våld, men också psykiskt. Det undergräver ens känsla av att ha ett värde som människa, säger Madeleine Leijonhufvud.

Situationen går att förändra
Madeleine Leijonhufvud började intressera sig för dessa frågor när hon som första kvinna kom in straffrätten och insåg att lagarna var skrivna av män, fast det var kvinnor de påverkade.
– Jag såg skevheten och ville förändra, säger hon.

Det viktigaste för att förändra situationen för kvinnor är att förändra synen på sexköp. Då är lagen ett viktigt redskap. Många tyckte det var konstigt när barnaga blev olagligt men vår syn har ändrats och nu är det något vi uppfattar som oacceptabelt.
– Vi lever i en orättvis värld där många kvinnor lever i fångenskap och under apartheid. Det är helt oacceptabelt och ofta används religion som förevändning att göra så. Mycket anses som kultur och det gör att kvinnorna också uppfattar att det ska vara på det här sättet och då fördömer andra kvinnor.

Men Madeleine Leijonhufbud menar att det finns hopp.
– I och med kommunikationen finns det hopp. Det går inte att hålla folk i okunnighet.

 

Vad händer mer den 8 mars?

  • På Eden arrangeras ”Inte ett yrke. Inte ett val. En dag om prostitution”, där bland annat Madeleine Leijohufvud, Jenny Westerstrand, Hanna Olsson och Kajsa Ekis Ekmans föreläser mellan 10-17.
    – Förra året  handlade det om mäns våld mot kvinnor och jag ville spinna vidare på det. Det landade i det yttersta förtryck som finns mot kvinnor, prostitution, säger koordinatorn Patrice Soares.
  • Feministiskt initiativ, Grön ungdom och Socialdemokraterna kommer alla att demonstrera i Malmö och Lund under dagen. I Helsingborg finns andra alternativ, såsom smyckestillverkning på Pärlgården eller lära sig feministiskt självförsvar med Vänsterpartiet och Ung vänster.