Studentockupation, scenkonststopp och skelett

- in Internationellt

Studenter ockuperar byggnad vid Amsterdams universitet, förnyelsebar energi på Harvard och en gåta bestående av fyra mumier och en nyfunnen lösning. Det här är veckans internationella utblick.

–      Det som jag däremot tycker är problematisk är att de ska pausa i två år. Människor med erfarenhet när det kommer till pauser i utbildningar har berättat att de ofta inte startas upp igen och läggs på is, säger  Sannah Nedergård som studerar tredje året på scenkonst i Vasa i Finland. Foto: Jenna Vierinen/Studentbladet
– Det som jag däremot tycker är problematisk är att de ska pausa i två år. Människor med erfarenhet när det kommer till pauser i utbildningar har berättat att de ofta inte startas upp igen och läggs på is, säger Sannah Nedergård som studerar tredje året på scenkonst i Vasa i Finland. Sagt till studenttidningen Studentbladet.
Foto: Jenna Vierinen/Studentbladet

Stop för Scenkonst
Det kommer bli ett uppehåll i utbildning scenkonst på Novia i Vasa. Utbildningen fortsätter för de intagna men inga fler studenter kommer antas 2015 eller 2016. Beslutet har mötts av blandade reaktioner bland studenterna. Viss förståelse finns för att antalet platser dras in. Men också en rädsla för att detta kan innebära slutet för utbildningen av dramainstruktörer, berättar scenkonststudenten Sannah Nedergård för Studentbladet.

Harvard byter till förnyelsebar energi
Cambridge i Boston i Massachuettes har beslutat att inte förnya sitt avtal med elleverantören TransCanada Corporation, skriver the Harvard Crimson. Detta är ett första steg mot att frigöra sig fossila bränslen. Det innebär att universitet Harvard, som ligger i Cambridge, kan komma att drivas på grön energi – medan Lunds universitet fortsätter att stoppa fossila bränslen i portföljen.

Mumie-mysterie kan vara löst
Fyra skelett vid Oslo universitets kan ha identifierats enligt norska studenttidningen Universitas. Tack vare en nyfunnen artikel om den norska etnografen Gunnar Neergaard och hans fynd i Chile började Stange Migrationsmuseum söka efter mumierna som Neergaard skulle ha skickat till Norge. Spåren ledde till Oslo universitet. Än så länge är det inte bekräftat att det rör sig om samma mumier som Neergaard förde med sig till Norge men skeletten har identifierats från artikelns fotografier.

NetherlandsStudentockupation vid Amsterdams universitet
Studenter och universitetsanställda sluter upp i protesterna mot Nederländernas privatisering av universitet enligt University World News. Sedan den 13 februari har protester mot den nederländska regeringen spritt sig på universiteten och i Amsterdam har en byggnad ockuperats. Demonstranterna kräver ökat studentinflytande, en återkallning av sammanslagningen av flertalet kurser och utförsäljning av universitet enligt nyhetssajten Dutchnews.