Konsten att ragga

- in Lundagård testar

Du vill så gärna träffa någon, men vet inte ens hur du ska förmå dig att säga hej. Lundagårds reporter Jessica Gustafsson lusläste en raggningsbok och bestämde sig för att ägna vintern åt att bli bra på att flirta.

Testperson och skribent Namn: Jessica Gustafsson Ålder: 22 år Pluggar: Strategisk kommunikation Flirtningsaktiv: Cirka 10 år Haffningsframgång: Cirka 70 procent
Testperson och skribent
Namn: Jessica Gustafsson
Ålder: 22 år
Pluggar: Strategisk kommunikation
Flirtningsaktiv: Cirka 10 år
Haffningsframgång: Cirka 70 procent

Foto: Christina Zhou

Upplägg

Facebook, stan, krogen och sms är fyra mer eller mindre klassiska sammanhang för att ragga. Det är också upplägget på lundastudenten Jakob Wennerlund Roms nyutkomna bok Raggningsboken.

Lundagårds Jessica Gustafsson bestämde sig för att ge sig ut på stan och i sociala medier för att prova sin raggningsframgång, och för att testa hur bra bokens tips egentligen var.

Facebook

”Jag har alltid haft svårt att veta hur jag ska initiera kontakt på Facebook. Är det någon jag känner kan jag kanske be om hjälp med något eller ta upp något hen just länkat, som Jakob Wennerlund Rom skriver. Är det en okänd person blir det klurigare. Det bästa är att träffas i verkligheten, se till att hamna på samma fest eller be en gemensam kompis presentera dig. Sedan kan du lägga till spanet på Facebook.

Jag har lärt mig att det är viktigt att hålla huvudet kallt och inte skriva direkt efter att man blivit vänner. Är personen intresserad kommer du ha ett meddelande i din inkorg cirka en dag efter addningen. Jag testade detta och det resulterade i en dejt.

Jag ville också veta om det går att ragga upp någon man aldrig träffat. Jag bestämde mig därför för två killar som jag ville ragga på men jag var fortfarande osäker på hur man bäst kontaktar okända män. Jag tog till två olika tillvägagångssätt för att starta konversationen. Tyvärr är det inte bara tjejer som diskuterar sitt kärleksliv och det visade sig att dessa män kände varandra.
Tips! Massflirta inte utan att kolla upp inbördes relationer.

 • Bra tips från boken: ”Varje inlägg du delar berättar en historia, så se till att det är en bra historia.”
  – Skriv inte dåliga statusuppdateringar.
 • Sämre tips från boken: ”Skriv lite om dig själv i informationsrutan.”
  – Nej? Det är konstigt.

SMS

Försöken till Facebook-konversation slutade sådär.
Försöken till Facebook-konversation slutade sådär.

”Att lägga till någon på Facebook kräver inte mycket, men att be om ett telefonnummer är läskigare och mer intimt. Jag gav ut  mitt nummer till en kille och undrade hur stor skillnad det skulle vara på att sms:a och chatta på Facebook.

Ganska stor, visade det sig. Det krävs ingen krånglig inledning på sms för det är redan etablerat att man vill kunna höras.

Smileys kan lätt se oseriöst och fjantigt ut. Dock är det väldigt bra att använda uttryckssymboler om man inte känner varandra så väl. Sms kan låta sura fast det inte är meningen. Märk skillanden: Ok. Ok! Ok. 

Många tycker att det är svårt att veta hur ofta och när man ska sms:a. Överanalysera inte och försök vara avslappnad. Skriv när du vill! Låtsas att du smsar en kompis men skriv med lite mer engagemang.

Var rapp, gullig och flirtig. Skriv ingen bibel, då kan du skriva ett riktigt brev i stället. Det är romantiskt.
Och för guds skull, gör aldrig, aldrig, lipgubben. :P”

 • Bra tips från boken: Likna varandras sms-språk.
 • Sämre tips från boken: Att skicka det här smset: ”Jag måste säga att du kunde din grej på dansgolvet igår, du nådde nästan upp till min nivå, haha. Du måste ha tränat rejält där hemma framför spegeln! Hur mår [namn] idag då?”

På stan

”När jag studerade i USA var raggning på stan vanligt och skedde nästan varje dag. Ibland ofrivilligt och ibland på eget bevåg. Det krävdes inte mycket, jag sög bara fast blicken på någon som var söt och ofta kom
han då fram.

När jag testade det gamla knepet i Sverige var resultet inte lika lyckat, på sin höjd fick jag ett leende tillbaka. Jag förstod att det krävdes mer, men det är väldigt onaturligt att gå fram till någon man inte känner.

Jag testade lite lightflirtande i kassakön på ICA: ”Åh, vad gott med tacos”, ”vilka fina tulpaner”, men det slutade mest i kallprat.

På stan har många bråttom och för att verkligen lyckas charma någon behövs mer tid. Att hitta någon som inte var på väg någonstans var lättare sagt än gjort.

Jag gick till en butik och efter att jag frågat allt om inlines vågade jag skriva mitt nummer på en lapp. Även det blev ett projekt då jag sällan har papper och penna. Tips! Skaffa visitkort.”

 • Bra tips från boken: Gå fram och förklara varför du gick fram ”Hej, jag skulle bara ta en kaffe men så såg jag dig och var tvungen att gå fram.”
  – Spontant och ärligt.
 • Sämre tips från boken: ”Jag tyckte du hade något som attraherade mig och nu får du chansen att visa din personlighet men jag är inte helt såld än.”
  – Säg aldrig så till någon.

Krogen

Lundagårds reporter Jessica Gustafsson och Vilhelm Hallberg på Herkules bar i Lund. Foto: Victoria Adolfsson.
Lundagårds reporter Jessica Gustafsson och Vilhelm Hallberg på Herkules bar i Lund.
Foto: Victoria Adolfsson.

”Är det något jag är dålig på så är det att ragga på krogen, jag älskar fest för mycket för att komma ihåg att flirta.

Min största utmaning var därför att hålla mig i skinnet och fokusera helt på männen utan att försvinna in i alkoholens mjuka dimma när jag en onsdag i mitten av januari gav mig i väg till Herkules. Nyktrare än alla i mitt sällskap smygletade jag efter någon som såg söt ut.

Min blick fastnade på en lång man i rökrutan med fint hår. Jag gick ut och slogs av att jag inte hade en aning om hur jag skulle inleda samtalet, så jag såg nog mest tafatt ut. Jag lyckades efter inre pepp starta en konversation och blev bjuden på en cigg.
Tips! Börja röka om du vill flirta på krogen.
Vi pratade en stund tills jag var tvungen att gå, då frågade jag om han ville ha mitt nummer. Det ville han. Han hörde inte av sig – men det är en petitess när man inser att man är supermodig och en flirtexpert in the making.”

 • Bra tips från boken: När du börjar prata med någon – ställ djupare frågor. Till exempel ’jobbar du som veterinär eftersom du älskar djur’, inte ’jaha, hur länge har du gjort det?’.
 • Sämre tips från boken: Poängleken. ”Ge plus- eller minuspoäng beroende på om du tycker personen sa något bra eller dåligt”.

Slutsats

”Det är svårt att flirta med folk man inte känner, det är inte naturligt. Å andra sidan är det inte särskilt naturligt att finna intresse för någon man aldrig träffat. Det är oftast när två människor ses i verkligheten som kärlek eller attraktion uppstår, då märker man om det finns kemi.

Det bästa tips jag har lärt mig under dessa veckor är att försöka ses på riktigt, och att våga. Det må vara uttjatat och klyschigt, men det stämmer verkligen.

Det värsta du kan få är ett nej, och det är faktiskt ett väldigt litet, ofarligt ord. Tre bokstäver, en stavelse, som isär inte skrämmer någon, men tillsammans bildar ett obestigbart berg för de flesta. Var inte rädd för nej:et, omfamna det och gå sedan vidare. Då kommer du att få ditt ja.”