”Amman är en fantastisk stad”

Hallå där… Gustav Wirtén, Lundagårds reporter och nya uppsatsbloggare, som under tio veckor ska göra fältstudier i Jordanien.

Vad pluggar du?
– Programmet för arabiska studier, där jag jag läser arabiska och Mellanösternkunskap parallellt.
– Jag reste runt i Palestina 2011 och kollade in landet och blev intresserad av kulturen och historien. Då insåg jag att jag ville fördjupa mig om det och började läsa Internationella relationer i Stockholm, och sen kom jag in på programmet i Lund.

Du åker idag till Jordanien. Varför då?
– Jag ska göra fältstudier till min uppsats i Mellanösternkunskap och besöka palestinska flyktingläger. I höstas var jag på utbytestermin vid University of Jordan i Amman och läste arabiska, så nu har jag varit hemma på ett tankstopp, kan man säga.

Det pågår ett krig i grannländerna Irak och Syrien och är oroligt i Israel och Palestina. Hur ser du på din egen säkerhet?
– Det är hyffsat lugnt i Jordanien, men det finns vissa platser man inte ska åka till, till exempel vara minst tio kilometer från syriska gränsen. Om Utrikesdepartementet skulle avråda från att åka till Jordanien så skulle jag inte resa dit.
– Det var lite mer turbulent i höstas när jag var där i och med att Islamiska staten var mer på offensiven, så då var jag mer vaksam. Sen finns det flera ambassader i Amman som kan hjälpa en, men jag tar ju inga risker.

Vad ser du mest fram emot?
– Att komma tillbaka, Amman är en fantastisk stad. Sen hoppas jag att jag får tag i folk till min undersökning.

Varför ska man läsa din blogg?
– Jag ska skriva om den nedstigning i helvetet det innebär att skriva uppsats och samtidigt vara utomlands i ett spännande land. Just den kombinationen tror jag är intressant.

 

Följ Uppsatsbloggen här.