Publikfest och målkalas när Griparna vann

Universitetets ishockeylag LTH Griparna går mot nya höjder. I lördags slog de gästande HJ Hockey från Jönköping  med 8-1 och har nu en chans på mästerskapstiteln.

Drygt 400 personer tog sig i lördags till Lunds ishall för att se LTH Griparna möta HJ Hockey från Högskolan i Jönköping. Och de skulle inte bli besvikna. Efter en trevande första period fick hemmaspelande Griparna luft under vingarna och kunde lätt avfärda gästerna.

Adam Eidenvall är lagkapten i LTH Griparna.  Foto: Lukas J. Herbers
Adam Eidenvall är lagkapten i LTH Griparna.
Foto: Lukas J. Herbers

Första perioden
Första perioden börjar aggressivt från Griparna som direkt sätter hög press mot ett sömnigt HJ Hockey. Och det tar inte många skär innan utdelningen kommer. Efter knappt två minuter hugger Justus Saldeen påpassligt på en retur från HJ Hockeys målvakt och stöter in ledningsmålet. Målet ger Griparna extra skjuts och laget fortsätter ligga högt och pressa hårt.

Men hela tre utvisningar i första perioden från Griparna grusar lagets momentum och HJ Hockey bjuds in i matchen. Tack vare ett stundtals extravagant målvaktsspel från Griparnas målvakt lyckas hemmalaget stå emot gästernas tryck. Nästan. I första periodens absolut sista sekunder går HJ Hockeys nummer 14 köksvägen och lyckas kvittera till 1-1.
– Vi börjar första perioden med många utvisningar och hade många utvisningar under hela matchen. Vi förde spelet, men HJ Hockey hade de farligare avsluten, summerar Griparnas Adam Eidenvall första perioden.

Andra perioden
Men i den andra perioden är det slut på gästfriheten. Griparna lägger i en högre växel från början och HJ Hockey hänger inte med. Pressen bär frukt och efter fyra minuter tar Griparna ledningen efter mål av Joakim Andersson. Minuterna efter följer matchens enskilt bästa prestation. Griparnas assisterande kapten och en av matchens bästa spelare Timme Karlsson laddar från blålinjen och trycker in 3-1 med ett direktskott i gästernas främre kryss. Några minuter därpå sliter sig Victor Björk-Lindström fri mot HJ Hockeys målvakt och sätter snyggt 4-1.

LTH Griparna vs. HJ Hockey. Foto: Lukas J. Herbers
LTH Griparnas tränare skulle kunna gå in i valfritt SHL-lags avbytarbås. Foto: Lukas J. Herbers

HJ Hockey är i mitten av andra perioden ett slaget lag. Trots sin fjärde utvisning för matchen lyckas Griparna stå emot och går in i den tredje perioden med en betryggande 4-1-ledning.
– Inför andra perioden bestämde vi oss för att dra upp tempot och komma in på fler farliga avslut. Vi hade en hel femma mer än HJ Hockey och då hann de inte med oss. Det rann på, säger Adam Eidenvall.

 

 

 

Tredje perioden
Matchens sista period blir en transportsträcka kryddad med finess från Griparna. Att HJ Hockey är fem spelare färre än hemmalaget märks. Gästerna går på knäna och Griparna tillåts bjuda de drygt 400 besökarna på lite hockeygodis. Både 5-1 och 6-1 kommer tidigt in i perioden efter snygga kombinationsspel som avslutades av Lucas Magnusson och kapten Adam Eidenvall. Matchen slutar 8-1 och Adam Eidenvall passar på att avsluta matchen i utvisningsbåset efter en tripping. Men det kan han bjuda på.

– Vi har ett jättebra samarbete med ESN Lund och det är många på läktaren som aldrig sett en hockeymatch förut. Då känns det bra att bjuda dem på det här, säger Adam Eidenvall efter matchen.
– Nu är jag laddad för fest och fira segern, skrattar han.

Segern innebär att LTH Griparna nu har slagläge i University Hockey League, UHL. Den 11 april är det returmöte med HJ Hockey på bortais. Vinner Griparna där, avgörs ligan på hemmaplan i en seriefinal mot de regerande mästarna från KTH Hockey den 18 april.

Text: Casper Danielsson
Foto: Lukas J. Herbers