APRIL APRIL! Siste april i Stadsparken får entré

APRIL APRIL! Gick du på Lundagårds aprilskämt? Här följer artikeln i sin helhet:


Kommunen tar över ”Sveriges största spontanfest” i Stadsparken den 30 april, med entréavgifter och förbud mot egen dricka. Samtidigt ersätts dj-spelningarna vid vita scenen med en orkester.

Håkan Lockby, teknisk direktör på Lunds kommun. Foto: Pressbild
Håkan Lockby, teknisk direktör på Lunds kommun.
Foto: Pressbild

Över 25 000 människor brukar varje år samlas i Stadsparken i Lund den 30 april för att fira in våren. Valborgsfirandet har kallats ”Sveriges största spontanfest”, men nu kan det vara ett minne blott.

Under tisdagen beslöt Lunds kommun att införa entré till Stadsparken under festen.
– Det slits otroligt mycket på parken under den dagen och dessutom har fontänen vandaliserats tidigare år. Vi har inget emot att studenterna har roligt, men i så fall får de betala för sig också, säger Håkan Lockby, teknisk direktör på Lunds kommun.

Ingen egen alkohol
Från 29 april kommer ett två meter högt staket att rama in parken. Entréavgiften kommer vara 20 kronor per person, och kommer framför allt gå till att bekosta en gratiskonsert med Måns Zelmerlöw i sommar.

Samtidigt kommer vakter att visitera besökarnas väskor och kläder för att se till att ingen tar med sig egen alkohol in på området.
– Det kommer finnas möjligheter för folk att köpa lättöl, folköl och snacks inne på området. Efter samtal med tillståndsenheten har vi kommit fram till att detta är bästa lösningen, säger Håkan Lockby.

Tillståndsenheten har tidigare berömt nationerna för hur de blivit bättre på att organisera sina fester, och det har påverkat kommunen att nu ta ansvar.
– Vi har också inlett ett samarbete med polisen och räddningstjänsten om det här, och de har varit mycket positiva, säger han.

Mattias Torstensson är stationschef på Radio AF. Foto: Arkiv/Carl-Johan Kullving
Mattias Torstensson är stationschef på Radio AF.
Foto: Arkiv/Carl-Johan Kullving

Kostar för mycket
De nya reglerna för Siste april i Stadsparken sätter även käpparna i hjulet för Radio AF. Deras DJ-spelningar vid vita scenen i parken har blivit en stark tradition, men nu kommer spelningstillståndet kosta för mycket för att studentradiokanalen ska ha råd med det.

I stället har kommunen hyrt in en storbandsorkester som ska spela studentikosa favoriter från förr.
– Det känns tråkigt att kommunen försöker tjäna pengar på vårt ideella engagemang, och tråkigt att vi inte får vara kvar i Stadsparken, säger Mattias Torstensson, stationschef på Radio AF.

För att ändå ge studenterna ett houseutbud till festen ser radion över andra alternativ.
– Vi för diskussioner med andra arrangörer nu. Vi kommer kanske att vara vid Parentesen, eftersom AF Bostäder vill fira att de ska bygga om de husen till en smiley, säger han.