Lundastudent kan bli språkrör för Sveriges studenter

- in Nyheter

Lundastudenten Caroline Sundberg har blivit nominerad till ny ordförande för Sveriges Förenade Studentkårer.

Att få möjligheten att vara ordförande i Sveriges Förenade Studentkårer, SFS, är för många kåraktiva något stort. Många politiker och andra beslutsfattare har börjat sina karriärer just som ordförande i SFS, till exempel satt Olof Palme som ordförande 1952-53.

SFS är en studentorganisation som bedrivs av studenter och jobbar med utbildningsfrågor som rör universitet och högskola. Nu har lundastudenten Caroline Sundberg blivit nominerad av SFS:s valberedning för att ta över ordförandeposten. Senast någon från Lunds universitet hade en presidiepost i SFS var Elisabeth Gehrke som var vice ordförande 2010/11.

I dag jobbar Caroline Sunberg heltid på Samhällsvetarkåren i Lund. I bagaget har hon även en dubbelkandidat i statsvetenskap och genusvetenskap och hon brinner framför allt för frågor som rör det sociala skyddsnätet för studenter, som till exempel deltagande, boende och stödåtgärder.

Caroline Sundberg känner sig väldigt hedrad över att ha blivit nominerad.
– Det känns bra och roligt. Jag hade förhoppningen men förväntande mig samtidigt inte att bli nominerad, eftersom jag inte ville ta ut något i förtid, säger hon.

Kåren nominerade
För att få kandidera som ordförande eller vice ordförande på SFS måste studenter vara aktiva i en kår på ett av Sveriges lärosäten. Processerna ser olika ut på varje kår men för Caroline Sundbergs del ansökte hon om att bli nominerad från sin egen kår. Därefter kunde hon söka vidare till SFS:s poster.
– Jag blev inbjuden till två ”hearings” varav en streamades live på internet och den andra var som en traditionell intervju med valberedningen. Det var fem från hela landet som nominerades från sina hemkårer till detta uppdrag, säger Caroline Sundberg.

Hon känner sig inspirerad och ödmjuk inför uppdraget.
– Det är ett väldigt stort uppdrag men den största utmaningen kommer att vara representativ för alla studenter i hela landet. Jag ser fram emot att arbeta med frågor som jag jobbat väldigt aktivt med i flera år hos min hemkår. Det känns väldigt kul att vara med i en process där man har möjlighet till att påverka, säger Caroline Sundberg.

Den 24 till 26 april är det SFS fullmäktige i Trollhättan. Det är också då som valet av presidium sker och Caroline Sundberg får reda på om hon blir nästa ordförande.