Finns arier?

- in Nyheter
Nationalsocialister i Tyskland demonstrerar. Foto: Gonzo Lubitsch
Nationalsocialister i Tyskland demonstrerar. Foto: Gonzo Lubitsch

I Den Ariska Myten och Jag är filmaren Mo Asumang på jakt efter ariernas ursprung. På tre kontinenter söker hon efter svaret som har gett upphov till så mycket motsättningar genom historien. Vad och vem är en arier?

Mo Asumang är tyskfödd men har en far från Ghana. I hennes släktträd ryms också hennes morföräldrar som var högt uppsatta inom SS under andra världskriget. Med detta i bagaget möter hon allt från tyska nynazister som säger åt henne att åka tillbaka till Afrika, till Ester som överlevde Förintelsen. Det blir även en och annan resa till Iran för att leta rätt på ariernas ursprung.

Den Ariska Myten och Jag är en spännande dokumentär om konfrontationer som inte visas tillräckligt ofta. Andra världskriget och Förintelsen är ämnen som det skrivits många böcker om. Även inom filmens värld har kriget skildrats flitigt. Men efterskalven och ekon efter den tiden är det få som lyckats dokumentera så bra som Mo Asumang. Det kan tyckas rent omänskligt att stå på tyska gator och skrika efter nationalsocialism med facit i hand, men faktum är att nynazisterna i Mo Asumangs film aldrig upplevde nazismen under sin storhetstid. De har kanske därför svårt att förstå omfånget av det som överlevaren Ester fick vara med om. Att ifrågasätta med nyfikenhet är en viktig del i att bryta uråldriga fördomar och väcka nya tankar. Både hos Mo och de som ser ner på henne på grund av hennes hudfärg.

Den hemliga ingrediensen i filmen är dokumentärfilmaren själv. Det faktum att hon har hela dokumentärfilmens motsättningar bokstavligt talat i blodet gör henne lika invävd i historien som intervjuobjekten. Mo Asumang är inte bra på att intervjua för att hon ställer bra frågor utan det är för att hon med lätthet närmar sig dem hon träffar. Tillsammans med en gnutta humor skapar hon en mänsklig kontakt som oftast når fram, även de som rent ideologiskt är emot hela hennes existens.

Det finns en del skrämmande element i dokumentären. Förutom det självklara i hela ”vem är egentligen arier”-debatten, så är sekvensen när Mo går igenom ett majsfält i södra USA iklädd en Ku Klux Klan-kåpa, är en obehaglig syn. Den historiska kontexten som vilar i det vita tyget är omöjlig att bortse från och ger en rysningar när man tänker på hur det måste kännas som rasifierad att ha på sig den.

Den Ariska Myten och Jag finns att se på urplay.se till och med 24 september 2015.