LTH Griparna leder UHL

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Från 1-4 till 5-4. Universitetets ishockeylag LTH Griparna bjöd i helgen på en rafflande match mot gästande KTH. Griparna lyckades knipa segern i förlängning och står just nu som segrare av University Hockey League.

LTH Griparna kastade 400 åskådare i Lunds ishall mellan hopp och förtvivlan under lördagens rivalmöte med Kungliga tekniska högskolan från Stockholm. Men efter en tung start fick LTH Griparna vind i seglen och lyckades avgöra i förläningen.

Läget inför matchen var solklart: En seger var ett måste för att LTH Griparnas dröm om mästerskapstiteln skulle leva vidare.

Men det börjar inte bra.

Gästerna i stor ledning 
KTH chocköppnar matchen och gör både 0-1 och 0-2 inom loppet av några minuter i första perioden. LTH Griparna hinner sticka emellan med en reducering genom John Elf, men KTH:s framfart fortsätter och innan perioden har resultatet hunnit rinna iväg till 1-4 till gästerna.
– Det känns som att hela laget var nervösa och KTH kom ut stensäkra. Vi blev tagna på sängen och spelade knappt, säger Griparnas lagkapten Adam Eidenvall om första perioden.
– I första perioden gick vi runt på fyra kedjor. Kedjorna var bra, men i andra testade vi att gå ner på tre kedjor i stället. Då fick vi igång spelet bättre.

Vänder i andra
Det dröjer inte länge innan den taktiska förändringen ger utdelning. Axel Skantze reducerar i andra perioden till 2-4 på ett direktskott, följt av mål från både lagkamraten Victor Björk Lindström och Tobias Andersson.
– Vi var väldigt bra i den andra perioden och alla gjorde vad de skulle. I periodpausen pratade vi väldigt mycket om att ta tacklingarna och gå först in i situationerna. Vi började spela som ett lag, säger Adam Eidenvall.

Tufft spel
LTH Griparna vinner den andra perioden med 3-0 och inför tredje och sista perioden är ställningen 4-4. Men publiken bjuds inte bara på målfest, utan även på ett stundtals brutalt spel.
– I andra perioden spelade vi mer fysiskt och det var mycket känslor på planen. Mötena med KTH är inga kompismöten och det brukar bli lite irriterat. Ingen gillar riktigt varandra, skrattar Adam Eidenvall.

Efter två fartfyllda perioder lugnas tempot och intensiteten ner i den tredje perioden. Båda lagen riskminimerar sitt spel och kontrollerar sina resultat. Inte förrän i de sista minuterma bränner det till ordentligt. KTH lyckas sätta den vinnande pucken med bara en minut tillgodo – tror de. Men efter protester från LTH Griparnas bänk och en domarkonferens döms målet bort för målvaktsinterference.
– Det var nervkittlande. Inför förlängningen vet båda lag vad som gäller: Den som gör mål tar ledningen i serien, säger Adam Eidenvall.

Försvarare avgör i förlängning 
Och det dröjer inte länge innan vinnaren kan koras. Backen Oscar Nyqvist lyckas bryta sig loss från mittplan och ställs en-mot-en med KTH:s målvakt. Nyqvist gör inget misstag och smäller in vinstpucken i det vänstra krysset och fastställer resultatet 5-4.
– Det blev tokigt på bänken. Då visste vi att det kommer vara en ny mästare i ligan i år – KTH kommer inte att vinna i år igen, säger Adam Eidenvall.

Chalmers enda hotet mot LTH
LTH Griparna står just nu som segrare i University Hockey League, UHL. Men ett möte återstår i serien. HJ Hockey från Jönköpings universitetet ska möta Chalmers Blue McRangers från Göteborg i helgen. Vinner Chalmers där, slutar LTH Griparna på andra plats. Igen.

Men Adam Eidenvall är positiv till HJ Hockeys chanser.
– Chalmers vet om hur det ligger till och de kommer skrapa ihop det bästa de har. Men när vi mötte Jönköping på bortaplan var de riktigt bra. Vi tror att de kommer ha en bra chans, säger han.

Men oavsett utgång där, är Adam Eidenvall nöjd med säsongen som helhet.
– Det har varit en fantastisk säsong, men det är trist att vara den eviga tvåan, säger han.