”Du är ganska ensam som doktorand”

Hallå där… Moa Eriksson, doktorand i sociologi på Umeå universitet, som tillsammans med doktoranden Sara Kalucza startat Doktorandpodden.

Sara Kalucza och Moa Eriksson är doktorander i sociologi på Umeå universitet. Tillsammans driver de Doktorandpodden. Foto: Privat
Sara Kalucza och Moa Eriksson är doktorander i sociologi på Umeå universitet. Tillsammans driver de Doktorandpodden.
Foto: Privat

Vem är du?
– Jag är doktorand i sociologi vid Umeå universitet sedan ett år tillbaka. Jag forskar på sociala mediers roll efter kulturella trauman sker och undersöker bland annat hur massakern på Utøya påverkade människor på ett kollektivt plan. På grundnivån läste jag i Uppsala, där jag även är uppväxt.
– Sara Kalucza, som jag gör podden med, tog sin kandidat i sociologi vid Lunds universitet.

Varför gör ni en doktorandpodd?
– Vi kände att man var ganska ensam som doktorand, man sitter ofta själv. Därför ville vi starta ett samtal med andra doktorander.
– Vårt första avsnitt handlade om att man som doktorand ibland kan känna sig som en bedragare. Doktoranden kan känna förväntningar som är svåra att leva upp till, och att man fått en chans som man inte vet vad man ska göra med.

Hur ofta kommer podden att släppas?
– Vi har släppt ett avsnitt och gör ett nytt nu till helgen. Målsättningen är att det ska bli ett avsnitt varannan vecka eller minst ett i månaden.

Det är en djungel av podcasts där ute. Varför ska jag lyssna på just er?
– Det finns ingen annan podd om doktorandlivet och doktorander i Sverige. Men vi vänder oss inte bara till doktorander utan även till studenter. Vi vill att personer med samma typer av erfarenheter ska få dela med sig av dem.

 

Lyssna på Doktorandpodden här.