Från Malmö till kontinenten på cykel

- in Nyheter
@Karolina Jakstrand

23–åriga pol.kand-studenten Zelda Tufvesson tog den 1 september tog sitt första cykeltramp ner mot kontinenten.

Det går inte att ta miste på att tjejen som står framför mig gillar cyklar. I vänster örsnibb dinglar ett örhänge i form av en cykel och på höger underarm har samma motiv nyligen tatuerats in. Med stor entusiasm visar hon sin måttbeställda cykels funktioner, dynamon som alstrar elektricitet så att hon kan ladda sina elektronikprylar, sadeln som ska anpassas efter hennes former. Hela sommaren har hon cyklat runt i Malmö och delat ut post. Innan dess jobbade hon på en cykelflyttfirma.

Försäkring som täcker allt
Från början var planen att cykla från Malmö till Kapstaden. Men efter att resepartnern hoppat av i sista stund, är nu rutten lite oklar. Men cykla ska hon. Idén föddes när hon förra sommaren cyklade till norra Spanien och kan tyckas vara smått galen. Men Zelda är väl förberedd. Hon har genom bloggar kontaktat folk som gjort liknande resor för att få tips och råd. En GPS med satellitfunktion har införskaffats och självklart kan den laddas genom cykeldynamon. Visum har fixats, rutten planerats, tält inhandlats och sist men inte minst har vaccinationer och försäkring ordnats.
– Jag har fixat en försäkring som täcker allt, skrattar Zelda.

Zelda Tufvesson. Foto: Jens Hansen
Zelda Tufvesson. Foto: Jens Hansen

Inte alltid som en tänkt
Planen har hela tiden varit att ta sällskap med en resekompis som hon hittade via ett cykelforum, men det blir inte alltid som en tänkt. Två dagar innan avfärd ställde resekompisen plötsligt in. Zelda lät sig dock inte stoppas av detta och drömmen om Kapstaden lever kvar, även om hon inte är säker på om hon kommer ta sig dit själv.
Det känns ärligt talat bättre nu än innan. Jag har redan kontakt med flera andra cyklister som jag känner lite sedan tidigare, och är övertygad om att jag fixar Europa själv utan att ta onödiga risker. Men vi får se om jag kommer till Kapstaden. Eventuellt ska jag möta upp några i Kairo, berättar hon.

Riven av babianer
Säkerhetsrisken på resan är något Zelda verkar ta med ro, även om hon är medveten om vad en kan råka ut för.
– Det finns ju så klart massor av faror, sjukdomar, folk som vill en illa och annat. Men det största hotet är ju egentligen trafiken. Sen vet jag folk som blivit rivna av babianer till exempel och fått stenar kastade på sig av lokalbefolkningen i Etiopien, det känns ju inte särskilt kul.

Vad är det bästa och det värsta som kan hända?
– Alltså, det bästa är ju frihetskänslan av att cykla och att inte veta vad som kommer att hända, och det värsta har jag inte tänkt på. Eller ja, det vore ju jävligt tråkigt om någon skulle sno min cykel…

Vem: Zelda Tufvesson
Ålder: 23 år
Pluggar: Pol.kand vid Lunds universitet, har tagit uppehåll för att genomföra cykelresan.

*I skrivande stund har Zelda varit på resande fot i sju dagar och befinner sig nu Tyskland. Du kan följa Zeldas resa på hennes blogg zeldacyklar.se.

Artikeln har uppdaterats.