Universitetet agerar efter DN:s granskning

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Utländska bolag kartlägger besökare på svenska myndigheters hemsidor – däribland Lunds universitets. Det avslöjade Dagens Nyheter och nu har universitetet vidtagit åtgärder.

Webbtillägget Addthis gav besökare på Lunds universitets hemsidor möjligheten att dela innehållet via bland annat Facebook, Twitter och mejl. Samtidigt samlades detaljerade uppgifter om hemsidornas besökare som sedan skickades till USA för att utnyttja i marknadsföringssyfte. Detta avslöjade Dagens Nyheter i en granskning som omfattat 1,3 miljoner webbplatser.

Universitetet snabba att vidta åtgärder
Bara dagar efter att texten publicerats – och region Skånes hemsida pekats ut som en av de drabbade – vidtog universitetet åtgärder.
– Förvaltningsgruppen för Lunds universitets gemensamma webblösning hade en diskussion om Addthis så fort som Dagens Nyheter publicerade sin nyhet och vi enades om att Addthis delade med sig av information på ett sätt som inte var förenligt med hur vi ser på frågan, säger Johanna Lindvall, ansvarig på Lunds universitets webbavdelning och fortsätter:
– Vi tyckte att det var viktigare att agera snabbt än att lägga mycket tid på en utredning, eftersom Addthis är en funktion som vi ändå tänk ersätta på sikt, då den inte fungerar så bra ur tillgänglighetssynpunkt.

Funnits i tre år
Under förra veckan försvann Addthis-funktionen från de hemsidor som universitets webbavdelning modererar –  lu.se och lunduniversity.lu.se. Många av hemsidorna kopplade till Lunds universitet följer en standardiserad mall, där också tillägget Addthis har ingått. Det innebär att funktionen har legat på sidorna sedan hösten 2012 –alltså närmare tre år. Men Johanna Lindvall vet inte hur mycket data om hemsidornas besökare som har samlats in.
– Jag vet inte hur eller när de har valt att skicka informationen vidare, säger hon.

Går sådant här att skydda sig emot?
– Så fort man använder externa tjänster så blir det svårare. Då har man inte full koll på hur använder tjänsterna och det här är en bransch där det händer mycket och går snabbt, säger Johanna Lindvall.

Dagens Nyheters granskning har fått ett brett genomslag och flera myndigheter börjar nu att agera. Men huruvida de hemsidor på universitetet som inte är kopplade till den gemensamma förvaltningen kommer att skrota Addthis vet inte Johanna Lindvall.
– Flera myndigheter har nu tagit bort Addthis och jag vet att flera fakulteter kommer att göra samma sak, säger hon.

LTH agerade samtidigt
En av dem som har agerat Lunds tekniska högskola. Addthis försvann snabbt efter DN:s publicering.
– Det var en diskussion där var experter inblandade och sedan tog vi ett snabbt beslut, Yens Wahlgren, webbredaktör för lth.se.