Fånga natten med kultur

- in Nyheter

På lördag förvandlas Lund till en puttrande kulturgryta med mycket varierade ingredienser: allt från färgsprakande motionslopp till dekadent dokumentär finns på programmet.

Förra året noterades totalt 50 000 besök hos alla arrangörer. I år hålls Lunds trettioförsta Kulturnatt med ett fullspäckat schema från tidig morgon in i kvällens begynnande höstmörker.

Kajsa Karlström, Foto: Privat.
Kajsa Karlström, informations- och marknadsansvarig. Foto: Privat.

Kajsa Karlström som är informations- och marknadsföringsansvarig för evenemanget beskriver natten som ett tillfälle att skapa kännedom om Lunds kulturutbud.
– Tanken är att det ska vara en kväll där kultur, i väldigt vid bemärkelse, utövas runt om i hela staden. Vi vill att folk ska få upp ögonen för vad som händer i Lund och vad det finns för möjligheter att delta i kulturlivet, säger hon. 

Lunds kommun arrangerar
Kulturnatten arrangeras av Lunds kommun som godkänner så gott som alla kulturorganisationer som vill bidra med något. Kommunen själv står för vissa av de större evenemangen på bland annat Stortorget, Lunds Stadsteater, Stadshallen och Stenkrossen. 

Tidigare i Kulturnattens historia har evenemanget varje år haft ett unikt tema. Idén slopades för några år sedan och nu är kultur i alla dess former välkomna i programmet.
– Temat märktes aldrig riktigt av, alla arrangörer gjorde så olika saker ändå, säger Kajsa Karlström.

Zelmerlöw drar mest
Kajsa Karlström framhäver vissa programpunkter som hon tror kan locka studenter. The Color Run i Stadsparken, dokumentärfilen AMY på Mejeriet och ”finstämd pop som kan orsaka hjärtsnörp” med Gaby and the Guns på Stortorget är några av dem.
– Mest folk tror vi att Måns Zelmerlöw kommer att dra. Då räknar vi med att ha en publik på mellan sex och sju tusen åskådare på Stortorget, säger Kajsa Karlström.

Kajsa Karlström har till sist en generell uppmaning till lundastudenterna:
– Våga lämna studentzonen för en dag och kväll och ta chansen att prova på vad Lund har att erbjuda i övrigt!