Campus Helsingborg firar 15 år

- in Nyheter

Under onsdagen vankas det firande på Campus Helsingborg. 15 år har gått sedan uppstarten och inför jubileet planeras en heldag av fest.

”15 år är en ganska oansenlig ålder med tanke på att moderuniversitetet i Lund snart fyller 350 år.” Det skriver Campus Helsingborg i sin inbjudan till stundande 15–årsjubileum. 

Det är inte ett speciellt vanligt jubileum att uppmärksamma, men näringslivskoordinator Pia Siljeklint lyfter fram tre goda skäl till att särskilt fira 15-årsdagen. Campus i Helsingborg startade i gång kring millennieskiftet har i dag närmare 4 000 av Lunds universitets studenter.
– Dels vill vi visa omvärlden vad det är vi gör här på Campus, alltså visa upp oss lite inför kommunen, region och näringsliv, säger Pia Siljeklint, projektledare för arrangemanget.

För att profilera sig
Campus Helsingborg vill också att profilera sig gentemot Lunds universitet. På Campus finns närmare tio procent av studenterna och Pia Siljeklint menar att det inte är fel att påminna om att de hunnit etablerat sig väl på många områden. Men också finns det en poäng att svetsa samman studenter och personal som varit, eller för tillfället är, lokaliserade på Campus Helsingborg.
– Det kanske viktigast skälet är att skapa en känsla av samhörighet och identitet mellan oss som jobbar och pluggar på Campus Helsingborg, säger hon.

Fest från morgon till kväll
Jubileumsdagen är uppdelad i två delar. Ett program på dagtid där externa intressenter, inbjudna gäster och vissa befattningshavare vid Lunds universitet bjudits in.
– En femtonåring vill ju visa upp sig lite och visa att man är självständig och kan mycket, och det har vi tagit fasta på, berättar Pia Siljeklint.

Det kommer att bjudas på programpunkter såsom alumners berättelser om livet efter Campus Helsingborg och ett ett ”Science slam” där fem forskare vid Campus i snabba, korta föreläsningar presenterar sitt forskningsarbete.  Dessutom möts ett studentlag och ett professorslag i en frågesport.

Men studenterna har inte glömts bort i planeringsarbetet. Exempelvis har studentkårerna och studentföreningarna Stampus och MiH ansvarat för jubileumsdagens andra del – en fest för studenter och medarbetare samma kväll i Campus egna lokaler. 

Femton års avtryck
Campus Helsingborgs lokaler lokalerna som på 60-talet var hemvist för en gummifabrik kan man bokstavligt talat påstå att näringslivet finns i väggarna. I tät sammankoppling med samhället runt omkring har Campus Helsingborg under dessa 15 år etablerat Sverigeunika utbildningsprogram, med omfattande forskning som bas.
– Staden här har varit väldigt delaktig i uppbyggnaden av Campus och vi tycker att samarbetet med näringsliv och kommun och region fungerar mycket bra, säger Pia Siljeklint.