Studenter drabbas i krisens Grekland

- in Internationellt, Nyheter

Grekland har haft ekonomisk kris sedan 2008. Nu är landet nära ekonomisk kollaps. Lundagård har pratat med studenter i Grekland om hur krisen påverkar deras vardagsliv och framtidstro. 

Alezini Loxa, juridikstuderande, Aten.

På vilket sätt påverkas du av att ditt land är i kris?
– Krisen påverkar ständigt studenterna i deras vardag. Du måste överleva på alldeles för lite pengar och stressa dig igenom vardagen eftersom du samtidigt  måste vara engagerad utanför studierna för att komplettera ditt cv.  Du hinner inte heller vara socialt engagerad, om du inte hittar någon som finansierar dina studier vill säga.

Hur drabbas jobbsökande av krisen?
– Arbetsmarknaden i Grekland är inte bra, vilket inte undgått någon. Det är nästan omöjligt att hitta ett jobb i förhållande till vad man studerat. Och även om du gör det betalar jobbet sig inte tillräckligt bra för att du ska bli självförsörjande. En sak leder till nästa. Människor kan inte hitta bra jobb och tjäna pengar, därför kan de inte heller spendera pengar och tillföra likviditet till den dåliga ekonomin.

Hur påverkar krisen dig direkt?
– I Grekland påverkar krisen studierna allvarligt av framför allt två skäl. För det första blir möjligheterna att utbilda dig färre eftersom allt kostar pengar. Bara för att komma in på universitetet krävs dyr privatundervisning på grund av att skolundervisningen inte är tillräckligt bra. Och väl på universitet får du inte möjlighet att bredda dina kunskaper i projekt eftersom det också kostar pengar. För varje enskild sak du vill uppnå behöver du pengar. För det andra läggs det ett enormt tryck på människor som mig, en student med medelklassbakgrund. Du måste avsluta dina universitetsstudier så fort som möjligt så att du kan bli tillgänglig på arbetsmarknaden. Men samtidigt, som jag sa tidigare, är arbetsmarknaden för dålig.

grekland-Grigoris-Paganitsas
– Vi kan inte njuta av vår studietid, säger Grigoris Paganitsas, om hur krisen påverkar studenterna i Grekland. Foto: Dimitris Kalandranis

Grigoris Paganitsas, juridikstuderande, Aten.

På vilket sätt påverkas du av att ditt land är i kris?
– Krisens ekonomiska effekter har påverkat de universitetsstuderande på alla möjliga sätt. Vi kan inte njuta av vår studietid, koncentrera oss på studier eller knyta kontakter med våra klasskamrater. Det finns en enorm press på att avsluta universitetsstudierna så fort som möjligt på grund av bristande finansiering från föräldrar. Dessutom måste de flesta av oss arbeta samtidigt för att överleva ekonomiskt.

Hur drabbas jobbsökande av krisen?
– Arbetsmarknaden i Grekland idag är verkligen liten. Att hitta ett jobb som passar din utbildning är sällsynt. Därför ställs man inför ett oundvikligt dilemma: antingen hitta ett jobb – med få eller inga arbetstagarrättigheter – som vanligen inte är kopplat till vad du har studerat, eller att utvandra. Olyckligtvis finns inget annat alternativ.

Hur påverkar krisen dig direkt?
– Avgiften för vårt program är hög. Samtidigt vill vi inte gå till universitetet dagligen för att lära oss saker om de inte är aktuella eller inte har ett nära samband med hur man arbetar inom vårt fält. Vi måste också ofta köpa till olika studiematerial eftersom många professorer inte accepterar böckerna som tillhandahålls av universitetet.
De håller helt enkelt inte med de vetenskapliga teorierna i dessa böcker. Detta belastar oss också ekonomiskt, samtidigt som jag tycker att vi bör lära oss olika teorier och inte bara professorernas åsikter.