Lundastudenter går samman för att hjälpa flyktingar

- in Nyheter

Studentinitiativen för att hjälpa i flyktingkrisen blir fler. Fem lundastudenter anordnar nu en insamlingsvecka för de drabbade flyktingarna på grekiska ön Lesbos. 

Tusentals människor flyr kriget i Syrien för att ta sig till Europas trygghet. Den senaste tiden har tusentals flyktingar kommit till den grekiska ön Lesbos och situationen är ohållbar. Många är utblottade, utan varken pengar eller förnödenheter. Lundagård har tidigare rapporterat om nationer som valt att donera pengar till de drabbade. Nu blir initiativen än fler och fem lundastudenter går samman och skapar en veckas lång insamling.

Pengar till Lesbos utsatta
Clara Leanderson, Kajsa Fernström Nåtby, Martina Berglund, Klara Nilsson Berge och Fredrik Välme lärde känna varandra för ett år sedan, när de alla pluggade politices kandidat i Lund. Tillsammans tar de nu initiativet till en insamling där pengarna går till att hjälpa Lesbos strandsatta.
– Vi är alla med i olika organisationer och tänkte att vi kunde göra något genom dem. Men vi märkte snabbt att det var så många som ville hjälpa till, att en insamling var en bättre väg att gå, säger Kajsa Fernström Nåtby innan Fredrik Välme tar över:
– Vi ville också veta vart donationerna går, om man skänker genom större organisationer som Röda korset är det svårare att veta precis var hjälpen hamnar.

Företag, organisationer och kaféer ska donera
De kontaktade den privata hjälporganisationen “Vi gör vad vi kan”, som under den senaste tiden skickat ner hjälp till Lesbos i form av kläder och förnödenheter. Organisationen var positiv till lundastudenternas idé om en insamlingsvecka. Projektet går under namnet Vi kan-veckan och tanken är att företag, organisationer och kaféer ska donera delar av sina intäkter under 5–9 oktober till insamlingen. Sedan skickas pengarna till Lesbos genom Vi gör vad vi kan.

De har redan börjat leta flera sponsorer och många är väldigt positivt inställda till initiativet.
– Nästan alla företag som vi pratat med har nappat. Det finns så mycket vilja i Lund och många är otroligt driftiga. Vi gjorde en lång lista över företag och kaféer och gick sedan frågade om de ville hjälpa till med projektet. Endast två företag sa nej – det säger en hel del om engagemanget, säger Klara Nilsson Berge.

Bild på Lesbos hamn. Foto: Tindra Englund
Bild på Lesbos hamn. Foto: Tindra Englund

UPF-föreläsning och spex
Under veckan kommer bland annat Utrikespolitiska föreningen att föreläsa på café Athen. Dessutom kommer flera lundaspex att ge en gemensam föreställning den 8 oktober, där intäkterna går till insamlingen.
– Tanken är att det ska vara rolig kväll. Folk kan gå dit för nöjet, men så går pengarna dessutom till något bra, Fredrik Välme.

Vi kan-veckan marknadsför insamlingen genom sin Facebooksida. De kommer även sätta upp affischer och det kommer finnas informationsblad hos företagen och kaféerna som deltar i projektet. De som vill bidra till insamlingen kan swisha till telefonnummer: 123 033 33 93 eller till bankgiro 5038-8115.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

I Lund är jag gammal, i Malmö evigt ung

Glöm presidentvalet! Här är valet du borde bry