Lunds universitet i topp igen – plockar 29 platser

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Lunds universitet fortsätter att prestera i världsrankingar. Universitetet förbättrar sig nu hela 29 platser i Times Highers lista över världens 800 bästa universitet.

För två veckor sedan placerade sig Lunds universitet högst bland alla svenska universitetet i QS University Ranking. Nu fortsätter universitetet att plocka på sig höga placeringar. I Times Highers nyligen publicerade ranking placerar sig Lunds universitet på plats 90 – ett lyft med hela 29 platser sedan förra året.

Stor ökning inom externa forskningsmedel
Rankingen utgår till stor del från bedömningsenkäter från lärare och forskare vid andra lärosäten. De tillfrågade får ange de 15 lärosäten som de anses vara viktigast. Utöver det baseras en stor del på citeringar, där Lunds universitet stuckit ut under året. Den största ökningen från 2014 års ranking har dock skett inom fältet externa forskningsmedel och bidragit till universitetets lyft.

Men trots ökningen, jublas det inte högt över universitetet. Efter senaste rankingen var rektor Torbjörn von Schantz tydlig med att avfärda rankingarnas betydelse.
– Det mest ointellektuella man kan diskutera, sa han till Sydsvenskan och pekade på rankingarnas ombytlighet.

Långt ifrån Sverigetoppen
Då var Lunds universitet ohotad etta. I Times Highers ranking är universitetet, trots sin ökning, långt ifrån Sverigetoppen. Karolinska institutet är bästa svenska universitet i stor stil på plats 28. Som andra svenska universitet kommer Uppsala universitet på plats 81 – en ökning sedan år 2014. Först som tredje svenskt universitet kommer Lunds universitet på plats 90. I topp kommer California Institute of Technology, Caltech, tätt följt av University of Oxford och Stanford University.

Svenska universitet i 2015 års Times Higher–ranking: