Boelspexet går på underhållande litteraturtur

- in Spex

År 1909 fick författaren Selma Lagerlöf Nobelpriset i litteratur – men om vi får tro Boelspexets ”Selma Lagerlöf” var hon väldigt nära att gå miste om priset. Föreställningen bjuder på en underhållande kväll med utmärkt musik, trots en lite svag berättelse.

Året är 1909 och tjejförfattarklubben är arg: deras Selma har inte heller detta år fått Nobelpriset, trots hennes stora succé Nils Holgersson. Blir hon straffad för att ha glömt skriva om Halland – eller är det helt enkelt omöjligt för en kvinna att få det här priset?

En kort inblick i Svenska Akademins möte som utser vinnaren förklarar situationen: varje år skickas det in ett anonymt veto som förhindrar kommittén från att tilldela Selma priset. Medan tjejförfattarklubben gör upp planer för att spionera hos Svenska akademin och grälar om vem som är Selmas bästa vän, växer misstankarna också hos koryféerna i Akademin om vem som är sabotören.

Är det medlemmen Dag Hammarskjöld med sina dåliga ordvitsar? Eller kanske Akademins sekreterare, som har en nog väldigt tajt relation med sin mamma, som i sin tur är en av Selmas vänner?

På detta sätt blir spexet mycket en fråga om vem som är ”Boel i dramat” och när den skyldige avslöjas är hens motiv något långsökt. Det är självklart inget problem i ett spex, men eftersom detta händer relativt tidigt i föreställningen betyder det för publiken ändå att en del av spänningen släpps.

Det kan till en viss grad förutses hur spexet kommer rulla mot sitt slut. Även om det finns små överraskningar är det synd.

I detta spex är det inte berättelsen som är det starka. Det är snarare skådespelarnas spel, sång och skämten som gör det till en rolig kväll. Nästan alla spelare har utmärkta röster, även när orkestern inte ackompanjerar och hela Svenska akademin brister ut i förnämlig a-cappella.

Låtvalet är roligt: bredvid den nästan obligatoriska ABBA-låten framförs det en relativ okänd Simon & Garfunkel-låt och en gammal sommarhit. Tillsammans blir det hela mycket lyckat. Dessutom garanteras en hel del fyndig kritik på allt ifrån Idol-style-sjungandet till mensskyddreklam – och det är ju en av de viktigaste element i ett studentspex.

Litteraturälskare kan dessutom fröjdas: har du alltid undrat hur Karin Boye fick inspiration till sitt mest kända dikt eller om hon ibland också var glad? Under kvällen får du svaret…

Boelspexets Selma Lagerlöf

  • När: Fredag 16 oktober klockan 19 – premiär!
    Lördag 17 oktober klockan 18
    Söndag 18 oktober klockan 16 och 19
  • Var: Stora Salen i AF-borgen
  • Pris: 160 kronor för ordinarie och 120 kronor för medlemmar i Studentlund. Köps på www.biljett.studentlund.se, hos Studentinfo i AF-Borgens foajé (046-38 49 49) eller i dörren i mån av plats fr o m en timme innan varje föreställning.