”Jag skriver bara på sommaren”

- in Kultur, Kultur & Nöje, Nyheter

Lundastudenten Sofia Dorotea Svensson är nominerad till litteraturpriset Lilla Augustpriset. Trots att juridikstudierna tar mycket tid tycker hon att studentlivet inspirerar henne.

Tjugoåriga Sofia Dorotea Svensson blev minst sagt överraskad när hon mitt i tentapluggandet fick besked om att hon hade blivit nominerad till årets Lilla Augustpris. Lilla Augustpriset är Sveriges största och populäraste litterära pristävling för ungdomar mellan 16 och 20 år och juryn får in omkring 600 bidrag varje år.

– Jag blev jättechockad! Jag tänkte mest att det var en kul grej när jag skickade in texterna, så det var väldigt oväntat, säger Sofia Dorotea Svensson.

Två noveller nominerade
Det är två av Sofia Dorotea Svenssons noveller som har blivit nominerade, Två fel gör ett rätt… och Självmordsbrev. Därmed utgör hennes texter två av sex som har chansen att vinna 15 000 kronor och stor ära på Augustpgalan den 23 november.

– Om jag vinner ska jag skänka en tredjedel av vinstsumman till välgörande ändamål, resten av pengarna får finansiera en skrivarresa.

Att kombinera juridikstudier med att vara författare är inte en dans på rosor. Sofia Dorotea Svensson går tredje terminen på juristlinjen och ser på utbildningen som ett heltidsjobb.

– Jag skriver bara på sommaren. Det finns ingen tid alls att skriva på terminerna, då är det fyrtio timmar plugg i veckan. Men jag får väl försöka ändra på det nu. Det känns dumt att inte ägna sig åt något som man är hyfsat bra på och tycker är jättekul, säger hon.

Studierna kan hjälpa
Men studierna kan också ha en positiv inverkan på skrivandet tror Sofia Dorotea Svensson.

– En fördel är att vi går igenom det svenska språket otroligt grundligt. Vi lär oss läsa enorma textmängder, skriva uppsatser och att tala. Det är så klart jätteformellt, men jag tror att det är bra att lära sig svenskan på olika nivåer och olika sätt, säger hon.

Studentlivet bidrar
Studentlivet innehåller ofta lite av allt – en del högt, men också en del lågt. För Sofia Dorotea Svensson är miljön så god som någon att hämta skrivarinspiration från.

– Ja, för min del får jag mycket inspiration. Nationerna och vännerna bidrar jättemycket, och allt spännande och intressant som händer i livet här i Lund, säger Sofia Dorotea Svensson. 

Även om Sofia Dorotea Svensson säger att hon är ”väldigt realistisk” och inser att det är svårt att försörja sig på att vara författare, drömmer hon om att en dag skriva en hel roman.

– Juristlinjen är givande och kul, men det är klart att jag har författardrömmar också. Just nu tänker jag att jag bara ska fortsätta att skriva för att jag älskar det, säger hon.

About the author

Hedvig Wrede är reporter på Lundagård sedan februari 2015.

Related Posts