Skippa Asienresan

Svenska studenter kommer ut för sent i arbetslivet. Det skadar såväl samhällsekonomin som den enskilda individen. Det anser Philip Norrman, Lundagårds utbildningspolitiska krönikör.

Upprördheten var stor när förra statsministern Fredrik Reinfeldt för några år sedan kom med förslaget om att folk bör jobba till de är 75 år. I Aftonbladet kunde man läsa kommentarer som:

”Varför kommer han inte med förslaget Ättestupan, måste ju vara det billigaste för staten.”

”Det gamla ordspråket: ’jobba tills man dör’ har nog aldrig känts mer relevant än nu”

Problemet med Reinfeldts uttalande var inte vad han sa – utan att han började i fel ände. För att välfärden i Sverige ska gå ihop behövs det fler arbetade timmar och då är det viktigt att svenska studenter etablerar sig på arbetsmarknaden så snabbt som möjligt. 

Tyvärr är Sverige ett av de länder i OECD där det dröjer längst innan studenter blir klara med sin examen. I Sverige är snittet 29,4 år – i OECD är genomsnittet 26,4 år.

I stället för att ta tag i studierna direkt väljer svenska ungdomar att åka till Asien för att ”hitta sig själv” eller att jobba i Norge. Som motexempel kan nämnas att Mozart vid 29 års ålder i princip redan hade avslutat sitt livsverk.

Men inte bara samhällsekonomin förlorar på detta. Även många kvinnor, som kommer ut sent i yrkeslivet. Följden blir att man inleder sin karriär samtidigt som man skaffar familj och barn.

I exempelvis Storbritannien och USA kommer kvinnor ut tidigare från universiteten och hinner påbörja en karriär innan det är dags att skaffa familj. 

Förutom att mentaliteten hos svenska ungdomar behöver förändras, finns ett flertal reformer för att justera problemet.

Ett sätt är att införa studieavgifter, vilket innebär att man gör mer genomtänkta val av utbildning.

Andra mindre kontroversiella förslag är att erbjuda olika typer av rabatter. Om man har tagit ut sin examen innan en viss ålder kan man få en bonus eller delar av sina studielån avskrivna. 

Den högre utbildningen i Sverige präglas av dålig genomströmning. Svenska studenter behöver snabbare komma ut i arbete. Då skulle vi slippa jobba till vi blir 75 år.