Poddaren: ”Jag vill vara fri och lycklig”

- in Nyheter

Kerstin Önnebo lever sin dröm. Efter att ha pluggat matematik och fysik vid Lunds universitet fick hon jobb som teknikkonsult men sa upp sig för att bli författare. Nu har hon gått flera skrivarutbildningar och driver podden Skrivarpodden.

Framtiden är ett känsligt ämne bland universitetsstudenter. Oavsett om man läser konsthistoria eller läkarprogrammet finns frågan där: ”Valde jag rätt?”

För Kerstin Önnebo blev det fel, så hon valde att göra om och göra rätt.

Hon läste matematik och fysik på Lunds universitet och fick efter examen jobb som teknikkonsult. Hon kände sig dock aldrig riktigt som en ingenjör. Efter fem år insåg hon att varken kropp eller själ mådde bra av att låtsas vara något hon inte var.

– Jag fick min dotter då och kände att jag ville vara ett gott föredöme. Jag vill att hon ska vara en stark individ som satsar på det hon vill fullt ut. När jag insåg det så var det lätt att ta beslutet, säger hon.

Då valde hon att säga upp sig och satsa på sin egen dröm: att bli författare. Efter två år på Fridhems skrivarlinje går hon nu Författarskolan vid Lunds universitet och driver utöver det Skrivarpodden.

Enligt en undersökning gjord av Sifo vill en tredjedel av Sveriges befolkning bli författare. Enligt Kerstin Önnebo är det viktigaste att komma igång och fortsätta fastän det kan vara jobbigt.

Skrivarpodden riktar sig just till dem som inte vet hur man ska börja eller som kanske kämpar med sitt skrivande.

– Jag vill att det ska vara en skrivarteknisk podcast. Det finns många som handlar om själva romanen, författaryrket och så, men nästan inga som handlar om det tekniska kring hur man tar sig igenom ett så stort projekt, säger Kerstin Önnebo.

Men det är också en lärorik process för Kerstin Önnebo. I podden träffar hon författare för samtal om skrivandet, har bokcirklar med andra bokintresserade samt bjuder in särskilda gäster för samtal på ett visst tema. Sedan juni 2014, när podden startade, har bland andra Eva Swartz, ordförande för Norstedts förlag, varit gäst.

– Ja, jag lär mig nog mer än lyssnarna. I början brukade jag applicera en berättarteknisk modell på ett stort litterärt verk för att se hur den författaren har gjort och det är jättelärorikt för mig, säger hon.

Kerstin Önnebo uppmanar alla som gått och tänkt på att börja skriva att bara göra det. För henne har det blivit en stor del i vad det betyder att vara lycklig. Skrivandet handlar för henne mycket om frihet.

– Mitt mål i livet är att vara lycklig. Sen handlar det om att hitta vägen dit. Nu tror jag att det är genom att vara fri och att få uttrycka mig om det jag tycker är viktigt. Det är precis det jag tycker författaryrket handlar om, säger hon.

Faktaruta:

Vad: Skrivarpodden, en podd om skrivandets hantverk.
Hur: http://skrivarpodden.libsyn.com/
När: Ungefär 2–3 avsnitt i månaden