Klimatlopp genom Lund under fredagen

- in Nyheter

4500 kilometer – från Kiruna till Paris. Under fredagen går klimatloppet ”Run for you life” genom Lund.

Det har kallats världens största klimatprestation. 4500 kilometer ska deltagarna i “Run for your life” sammanlagt springa för att uppmärksamma klimatfrågan.

Längs med vägen anordnar lokala arrangörer manifestationer och under fredagen går löpartåget genom Lund.

Pågår 20 dagar
Projektet är ett stafettlopp som pågår i 20 dagar – från Kiruna till klimattoppmötet COP21 i Paris. När deltagarna är framme i den franska huvudstaden kommer de att sammanstråla med klimatdemonstrationen Global Climate March.  

– Run for your life är en uppmärksammad klimatmanifestation – det är klart att vi ska vara med. Vi tar tillfället i akt att prata och diskutera klimatfrågan med Lunds invånare, säger Helena Sandmer från Lunds Naturskyddsförening, som är en av de lokala arrangörerna.

Stor uppmärksamhet
Projektet har uppmärksammats mycket på sociala medier. Hela stafetten direktsänds och de regionala evenemangen har uppmärksammats i flera medier.

I deltagarlistan finns flertalet kända namn, såsom skådespelaren Lena Endre och meteorologen Pär Holmgren.

– Vi hoppas såklart att projektet ska fortsätta uppmärksammas och få “ringar-på-vattnet-effekter”. Kanske kan det sätta press på politikerna och skapa förståelse för att många människor nu kräver klimaträttvisa och agerande i klimatfrågan, säger Helena Sandmer.

Är man själv sugen på att springa är lundabor välkomna att ansluta till språngmarschen genom stadens stadskärna vid klockan tre under fredagen. Anmälan görs via Facebook.

Om man vill lämna löparskorna hemma för kvällen, kommer även Lunds Naturskyddsförening, Fältbiologerna och Lunds kommun representerade på Stortorget under kvällen. Det kommer finnas chans att diskutera klimatfrågan, lyssna på Röda Kapellet och upplev Lunds hittills största klimatkarneval.