Skandinaviens största debatt hålls i Lund

- in Nyheter

I helgen anordnar studentföreningen Lund Debate Society Skandinaviens största debattävling, Lund IV. Arrangörerna hoppas att turneringen kan lyfta nya perspektiv på viktiga samhällsfrågor.

250 studenter från 15 länder kommer till Lund för att ge sig på stora och små samhällsfrågor. Skandinaviens största tävling i debatt, Lund IV, går i morgon av stapeln med start på Lux vid 17.45.

Tävlingarna utgörs av fyra lag med två personer i varje. Lagen tilldelas varsin ståndpunkt i ett visst ämne som inte är angivet på förhand – det kan handla om ekonomi, internationella relationer eller andra samhällsområden. Efter en kort tids förberedelse är det dags för lagen att försvara sin ståndpunkt i en debatt.

– Det gäller att vara snabbtänkt och kunna improvisera, säger Emilia Carlqvist som är med och arrangerar Lund IV.

Jury bedömer
En jury kommer att bedöma de olika debattlagens prestationer. De bästa lagen möts på Elite Hotell Ideon på söndagen i en avgörande final.

Debattävlingar är inte lika känt i Sverige som utomlands. Lunds universitets egna debattförening, Lund Debate Society, har ett femtiotal medlemmar varav ungefär trettio regelbundet deltar i föreningens aktiviteter.

– Vi anordnar olika debattforum, bjuder in gästföreläsare och håller i workshops som kretsar kring aktuella ämnen. Varje tisdag kan alla som vill komma till vårt debattkafé, antingen på Folkuniversitetet eller på Café Athen i AF-borgen. Lund Debate Society kommer att ställa upp med fyra till fem lag i Lund IV, säger Emilia Carlqvist.

Största turneringen för arrangörerna
Helgens turnering är den största som Lund Debate Society arrangerat. Emilia Carlqvist beskriver intresset för att debatera växer i Sverige och hur Lund mer och mer har blivit Nordens centrum för debatt. Hon sätter även ord på visionen för turneringen.

– Vi vill skapa debatter men vi vill också få en diskussion genom att få in människor från olika länder som bär med sig olika idétraditioner. Det är faktiskt efter debatterna som mycket av det intressanta händer, då kan många olika ståndpunkter sjunka in och man kan lära sig mycket nytt, säger hon.

Deltagarna bjuds också på sittning
Helgens turnering kommer inte bara att vara tävling, utan också en chans för de internationella deltagarna att lära känna Lunds studentkultur.

– Vi kommer att ha en traditionell studentsittning, bjuda på en klassisk ”Swedish Fika” och de som vill får möjligheten att vinterbada. Det är dels roliga aktiviteter, men också ett sätt för oss att marknadsföra Lund som studentstad och intellektuellt centrum, säger Emilia Carlqvist.