Påven på historiskt besök i Lund i höst

- in Nyheter
@Casper Danielsson

1989 hände det senast. I höst händer det igen. Den 31 oktober kommer påve Franciskus till Sverige och Lund på ett historiskt besök.

Det skriver Svenska kyrkan i ett pressmeddelande under måndagen. Besöket beskrivs som historiskt – det är det första påvebesöket i Sverige sedan Johannes Paulus II besökte Sverige 1989.

– Jag är mycket glad över att påven kommer till Lund och att Romersk katolska kyrkan tillsammans med Lutherska världsförbundet inbjuder till detta exceptionella möte, säger Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén i et pressmeddelande.

Påve Franciskus besök görs med anledning av att katoliker och lutheraner tillsammans uppmärksammar 500-årsminnet av reformationen. Men han kommer inte allena.

Till mötet kommer även Martin Junge, generalsekreterare för Lutherska världsförbundet, LVF, och biskop Munib Younan ordförande i LVF. Mötet kommer att innehålla ett symposium och en gudstjänst med liturgi – framtagen just för detta tillfälle.

– Det är ett framsteg i kyrkornas arbete. I en tid av stora globala utmaningar har vi ett gemensamt uppdrag att förkunna evangelium i ord och handling, fortsätter Antje Jackelén.

Lund har valts som plats för mötet av flera anledningar. Bland annat bildade det Lutherska världsförbundet just i Lund 1947. Lund har på många sätt präglats av reformationen, då det ligger i ”det lutherska Skandinavien”, skriver Svenska kyrkan.

Datumet för mötet är den 31 oktober – reformationsdagen. Svenska kyrkan står som värdar för mötet.