Socker kan fylla en livsviktig funktion

- in Forskning, Nyheter
@Casper Danielsson

Sockret har fått klä skott för många av världens folkhälsoproblem. Men nu kan en lundaforskare äntligen ha hittat ett nyttigt användningsområde för det vita guldet.

Vanligt socker kan i framtiden komma att fungera för att undersöka hur pass elakartad en tumör är. I dag använts ett dyrare metallämne för att göra just det.

Bakom upptäckten står bland andra Linda Knutsson, universitetslektor vid Lunds universitet.

– Sockret är ett naturligt ämne – det är inte medlen vi har i dag. De kontrastmedel vi har i dag fungerar inte på patienter med njursjukdomar, säger hon.

Sockret kommer användas för att se hur pass elakartad en viss tumör är. Desto större upptagningsförmåga av sockret, desto värre ställt är det. Sockerkonsumtionen är dock ingenting som kommer att göda tumören, försäkrar Linda Knutsson.

– Mängden socker som vi injicerar är inget som påverkar tumörens tillväxt. Socker är helt naturligt ämne som vi får i oss dagligen, säger hon.

Studie ska inledas
Inom de närmaste veckor ska en studie inledas och Linda Knutsson hoppas kunna övertyga marknaden om att sockret är den rätta, och söta, vägen att vandra framöver.

– Metallbaserade kontrastmedel kostar mer än sockerbaserade. Så det här kan leda till att sjukvårdskostnaderna går ner, säger Linda Knutsson.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

LUX blåser ut fem ljus

Byggnaden på Helgonavägen 3 huserar fem institutioner där