En explosiv båtgåta

- in Spex

Med hotet om att snart hamna på atlantens botten är Var GladSpexarnas Titanic nästan genomgående toppen (av isberget). När alla karaktärerna dessutom har motivet att vilja spränga skeppet i luften förvandlas den tragiska historien till en komisk deckargåta.

Året är 1912 när matroserna Humle och Dumle intar scenen i spexet första scen. Otåliga att komma iväg sjunger de inledningssången och ganska snart blir vi presenterade för alla ombord.

Framför en snyggt gjord kuliss står Josef Ismay, skeppets pengagalna ägare och hans händiga fru Julia för relationsdramat. Samtidigt som den rike kulturmannen Benjamin Guggenheim gärna lägger sig i och nyrika Molly Brown njuter av livet.

Parallellt söker nunnorna Francis och Tiffany efter frälsaren och Kapten Juuso tampas med sin galna bror Piru. Lite mer hoppfulla är nybyggarna Qrösa-Maja, Karl-Orvar och Ulla-Britta som knappt kan vänta på livet som väntar.

Första akten introducerar publiken in i handlingen och slutar med att publiken lämnas i ett förvirrande hav av trenchcoats. Vem är det egentligen som vill spränga skeppet i luften? Det är efter pausen, i akt två, som mysteriet trappas upp. Svängiga pirater välkomnar publiken in en akt när Molly Brown med sin deckarmanual är allt mer otålig att lösa fallet.

Det går aldrig långt mellan att publiken högljutt reagerade på skådespelet. Både med skrattsalvor, generade fniss oh-ande, jublande och applåder. Med aktuella referenser till påvens besök i Lund och historiska punsch-lines känns det som spexarna lagt ner mycket energi på manus.

Skådespelet och sången är även det i hög klass trots vissa missar i repliker, sångtexter och scenbyten. Det är dock ingenting som påverkar helheten och den känsla av engagemang som förmedlas till publiken. Något som gäller både de som befinner sig på och bakom scen.

Utan att ge iväg för mycket slutar spexet på oväntat sätt som gör att man efter tre timmar fortfarande känner sig överraskad. Absolut ett sevärt spex och speciellt för den som gillar deckargåtor!

Fråga: Kommer Qrösa-Maja bryta ryggen när hon dansar Lindy Hop?
Detalj: Nunnan Tiffanys paljetter och båtens alkolås.
Publikens favorit: Allt som Smålandsgänget gör.
Ordvits: Det genomgående båttemat är oväntat kul.

Var GladSpexarnas Titanic:

När:
Onsdag 16 mars 18.00 (..) & 21.00 (..)
Torsdag 17 mars 18.00 (..) & 21.00 (..)
Fredag 18 mars 18.00 (..) & 21.00 (..)
Var: AF-Borgens konsertsal.
Pris: 160 kronor ordinarie pris och 120 kr för medlemmar i Studentlund. Biljetter köps av valfri spexare, på Studentinfo eller via biljett@vargladspexarna.se. Överblivna biljetter säljes i foajén en timme innan föreställningen,