Pressad kommissionär höll sig till planen

- in Nyheter

Konsensus kring flyktingfrågan, men publikkritik mot det stundande frihandelsavtalet mellan EU och USA. Det var de stora frågorna som avhandlades under EU-kommissionären Cecilia Malmströms besök på Studentafton – men det bjöds på få överraskningar.

– Är det bara jag och Maria som förstått att det är dresscode i kväll? Klänning och kavaj. Ni kan ju tänka på det till nästa gång!

EU-kommissionären Cecilia Malmströms första yttrande under torsdagens Studentafton sätter omedelbart tonen. Hon är ivrig att diskutera, kaxig och lättsam.

Kvällen leds av Maria Strömvik, lektor vid Statsvetenskapliga institutionen. Men det är inte bara moderatorn som ställer frågorna – under kvällen skickar även åhörare in sina frågor som visas på en storbildsskärm i salen.

Två samtalsämnen kommer att dominera aftonen totalt: flyktingkrisen och TTIP, ett handels- och investeringsavtal som just nu förhandlas fram mellan EU och USA. Övergripande frågor om EU:s framtid avhandlas snabbt, så som terrorhotet mot Europa, Panamadokumenten och ”Brexit”.

EU-kommissionären Cecilia Malmström under torsdagens Studentafton i Universitetsaulan. Foto: Lukas J. Herbers
EU-kommissionären Cecilia Malmström under torsdagens Studentafton i Universitetsaulan. Foto: Lukas J. Herbers

– ”Bremain”, tillrättavisar Malmström skämtsamt och visar tydligt var hon står i frågan om Storbritanniens planerade folkomröstning om EU-medlemskap.

En av EU:s stora knäckfrågor är flyktingkrisen som råder i Mellanöstern. Men i Universitetsaulan finns inte mycket att diskutera – när frågan tas upp tycks alla hålla med varandra till en sådan grad att det blir löjligt.

– Lunds studenter kanske skulle ha lite större inflytande över europeisk politik, utbrister Malmström efter en publikomröstning där hon gillar resultatet.

Men den småtrevliga stämningen kommer dock av sig. När diskussionen glider över till frihandelsavtalet TTIP börjar kritiska publikfrågor hopas på en skärm bakom scenen. Delar av publiken är inte nöjd med moderatorns urval av frågor och tröttnar:

”Kommer ni att beröra några av de mer kritiska frågorna eller måste man vara positiv för att få svar?”  postar någon anonymt på skärmen.

Utfallet är befogat där och då, men kort senare behandlas en rad mer kritiska frågor.

Men många ur publiken nöjer sig emellertid inte där, utan fortsätter att skicka anonyma frågor som ibland övergår i rena spydigheter om Cecilia Malmströms inställning till avtalet. Men när möjligheten ges att ställa frågor om avtalet i mikrofon är det ingen av klick-aktivisterna som vill konfrontera kommissionären.

– Det är intressant att jag alltid får så många frågor om avtalet med USA, men inga om EU:s handelsavtal med till exempel Kina och Vietnam, påpekar hon.

Det är en kväll av väntade och slipade svar från kommissionären. Få överraskningar och konsensus råder till stor del bland besökarna i salen.

Den mest vågade passagen är när hon ger svaret på en fråga om EU-samarbetets framtid. Det är en fråga där medlemsstaternas ideal som bekant går isär – vissa vill ha ökad nationell suveränitet, andra ”Europas förenta stater”. Men Cecilia Malmström darrar inte på manschetten och är glasklar:

– Jag är federalist och tror på mer europeiskt samarbete.

LÄS ÄVEN: Hur Cecilia Malmström ser på Brexits påverkan på studenter i och från Storbritannien