Han tilldelas årets Biljetten-stipendium

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Lekfullhet, mod och briljans. För texter som genomsyras av detta tilldelas lundagårdskribenten Marcus Bornlid Lesseur stipendiet Biljetten och en resa till Budapest.

Marko Wramén var redaktör för Lundagård i mitten av 90-talet. Redan då tänkte han att han en dag skulle ge tillbaka något till de ideellt arbetande så fort han hade pengar till det. I dag där han driver ett produktionsbolag och skriver reseböcker.

Under våren 2014 gjorde han slag i sina planer och skapade stipendiet Biljetten för lekfullhet, mod och briljans – och alla skribenter, fotografer, illustratörer, redigerare, ja alla engagerade på Lundagård som levde upp till de tre ledorden, fick söka. Tidigare år har nuvarande Lundagårdsredaktören Virve Ivarsson och medarbetaren Daniel Kindstrand tilldelats stipendiet.

Marko Wramén var chefredaktör och ansvarig utgivare på Lundagård 1994. Foto: Privat
Marko Wramén var chefredaktör och ansvarig utgivare på Lundagård 1994.
Foto: Privat

”Lockar fram både leenden och eftertanke”
Av ett flertal sökande till årets Biljetten, valde Lundagårds redaktörer ut tre kandidater. Marko Wramén fick slutordet och valet till årets stipendie föll till slut på reportern och krönikören Marcus Bornlid Lesseur.

– Marcus Bornlid Lesseur har på ett lika ödmjukt som humoristiskt sätt närmat sig komplicerade ämnen som religion, poesi och vänskap och inte bara fångat läsaren utan också lockat fram både leenden och eftertanke, säger Marko Wramén.

Marcus Bornlid Lesseur blev själv överraskad av utnämningen.

– Det känns ju härligt att vara både humoristisk och ödmjuk. Det gläder mig, säger han.

Vinnaren har vågat testa
Under sin tid på Lundagård har Marcus Bornlid Lesseur testat på det mesta – såväl krönikor och kulturtexter som tyngre nyheter och reportage. Han tror att hans nyfikenhet mycket väl kan ha bidragit till utnämningen.

– Jag har försökt att inte skriva samma text mer än en gång och att rucka lite på konventionerna, även jag är den första att erkänna att det har varit med blandat resultat. Men ibland är jag förstås både modig och briljant, så det är väl kanske därför jag får priset, säger han.

Ungern – ett skitland man kan ha kul i
Stipendiet innebär en betald resa till Ungerns huvudstad Budapest. Valet föll på just Budapest på grund av stadens dagspolitiska aktualitet med sin snabba svängning mot extrempolitik, menar Marko Wramén. Marcus Bornlid Lesseur ser fram emot resan – men hyser än ingen kärlek för staden och landet.

– Det finns mycket att säga om Budapest – Ungern är ju ett riktigt skitland rent politiskt. Men det ska dock vara vackert och billigt. Och som smålänning älskar jag allt som är billigt, säger han.

Marcus Bornlid Lesseur är reporter och krönikör på Lundagård. Foto: Najla Vallander
Marcus Bornlid Lesseur är reporter och krönikör på Lundagård. Foto: Najla Vallander

Vad planerar du att du göra där?
– Jag ska se till att kolla in några gamla författarhus, dricka billig öl och njuta av solen. Som den minst beresta människan i Skåne ska det bli kul att få se sig om i världen, säger han.