Stort ansiktslyft för citynationerna

Under sommaren har några av de största nationerna gett sina klubblokaler en ordentlig renovering. Nu vankas en ny klubb på Göteborgs nation samtidigt som man på Lunds nation har satsat ordentligt på att rensa luften.  

Stora sinnen tänka lika. Under det att den gamla medeltidsstaden traditionsenligt legat avbefolkad under sommarmånaderna, har citynationerna alla investerat i genomgripande renoveringar av sina klubblokaler.

Exempelvis har Östgöta nation bytt ut sina barer och rustat upp köksutrymmet, Göteborgs nations besökare kommer hädanefter mötas av en loungeinspirerad interiör bestående av nakna glödlampor och väggar med betongputskakel. Och på Malmö nation har lokalerna renderats en ny klubbentré, nya ljud- och ljussystem, nytt golv och en ommålning av väggarna.

För en utomstående skulle kanske det faktum att citynationerna har sjösatt dessa upprustningar vid samma tidpunkt implicera att dessa utgör ett led i ett försök att möta konkurrensen från varandra. Dessa nationer ligger trots allt inte mer än ett stenkast från varandra, har någorlunda likartade klubbkoncept och konkurrerar i viss mån om samma publik. Men så är tydligen inte fallet.

– Det hela är ju rätt skumt. Men förändringarna har legat på vårt bort i flera år, så det rör sig inte alls om något samordnat, säger Martin Brandt, kurator på Malmö nation.

Även Johan Bolin, Östgöta nations PQE, tycker att situationen är något märklig och menar att det förmodligen hade varit smidigare om nationerna inte hade bestämt sig för att inleda sina renoveringsprojekt samtidigt.

– Det hade nog varit enklare att lösa det med byggnadsarbetare om vi inte alla hade renoverat under sommaren. Men det är ju roligt att de övriga nationerna också utvecklar sina verksamheter, säger Johan Bolin.

Enligt citynationernas företrädare beror förändringarna främst på att tiden har satt sina spår på utrymmena.

– Vi har i princip inte piffat upp lokalerna alls sedan de invigdes för fem år sedan, så de var helt enkelt i stort behov av ett ansiktslyft, säger till exempel Nils Johansson, kurator på Göteborgs nation.

Trots de nämnda renoveringarna kan trygghetsvurmaren emellertid lugna sig med att citynationernas populäraste nattklubbar kommer att stånka vidare också under hösten. Som vanligt kommer portarna till Kajplats 15 på Göteborgs nation slås upp varje fredag. Dagen därpå kommer Sunset på Östgöta nation göra detsamma, och samma dag kommer Lunds alla houseälskare erbjudas musikalisk behovstillfredsställelse på Källaren på Malmö nation. Göteborgs nations technoklubb kommer dock att göras om till en undergroundklubb.

Men hur är det då med renoveringslustan på den fjärde citynationen, Lunds nation, den stora bjässen i sammanhanget? Jo även de har under sommaren kostat på sig en investering som kommer gå få besökare förbi.

– Vi har bytt ut ventilationstrumman, säger Mortimer Henningson, kurator på Lunds nation.