Bakom ridån – en kulturskatt

- in Kultur, Kulturkrönika

Ryssland är på tapeten – som alltid. Det är Syrien, Ukraina och Krim.

Det är ubåtsjakter och påstådd russofobi. Det är spionage och rysk desinformation.

Kanske är det inte konstigt att överbefälhavaren Micael Bydén på Studentafton i vintras pekade ut Ryssland som orsaken till att Sverige behöver rusta upp sitt försvar. I ärlighetens namn känns det som att Putin medvetet vill förmå oss att misstro hans hemland.

Men trots försvarspolitisk hänsyn får vi inte glömma att det finns något annat som ofta hamnar i skuggan av Rysslands demokratiska haveri: det enastående ryska kulturarvet.

Tänk klassiska tegelstensromaner. Tänk fantastiska baletter, överdådiga palats och bysantiskt inspirerade ikoner.

Jag läste ryska på gymnasiet och för mig blev Nikolaj Gogols noveller en inkörsport till rysk litteratur och kultur. Klassiker som Näsan och Kappan är både humoristiska och lättlästa kartläggningar av mänsklig psykologi. Dostojevskij och Tolstoj fortsatte undersökningen – vilket gjorde deras verk till odödliga klassiker.

Kanske är just det allmänmänskliga något vår tids Rysslandsdebatt saknar – en insikt om att ryssarna har samma mänskliga drivkrafter och svagheter som vi själva, på gott och på ont. För den som tar del av rysk litteratur blir vissa historiska mönster tydliga. Ofta handlar det om livet under en statsmakt som är nyckfull och förtryckande.

Dostojevskij och Tolstoj kritiserade tsartidens sociala missförhållanden och maktmissbruk. Solzjenitsyn avslöjade de sovjetiska Gulaglägrens fasor.
Och i vår tid skildrar till exempel Andrej Zvagintsjevs i sin film Leviatan från 2014 hur en familj slits isär när fadern vägrar vika sig för en korrumperad borgmästare som vill åt hans tomt.

Den ryska litteraturen vittnar om att Rysslands historia tyvärr är en om despoti utan antydan till slut. Men också om att detta beror på makthavarna, och inte på det ryska folket.

När vi ställs inför utmaningar, som ett ryskt hot mot Sverige, behövs kultur som kan skänka oss perspektiv och insikt. Den ryska kulturskatten kan göra just detta. Men bara om vi inte låter Putins provokationer stå i vägen.