”Do you wanna stay with Trump?”

- in Nyheter

Dagen efter den andra presidentdebatten besöker jag ett Trumprally i swingstaten Pennsylvania och får en del intryck. 

Vi har hamnat i Wilkes-Barre i nordöstra Pennsylvania. Nyfikenhet har tagit oss dit där Donald Trump har ett rally, ett väljarmöte under politisk kampanj, som ska äga rum i en hockeyarena.

Det är en fryntlig stämning utanför arenan. Stora bussar med interna supporterbudskap på parkeringen bidrar till en entusiastisk men kontrollerad atmosfär. Det är en majoritet män, men åldersmässigt är det varierat och även en del familjer har hittat hit.

En man framför oss i kön avbryter vårt samtal och frågar om vi är ryssar. Vi svarar nekande och han vänder sig om, möjligen nöjd med svaret och uppenbart tom på följdfrågor.

Samma man hamnar sedan i en politisk diskussion med en annan. Känslan är att det är en ideologiskt blandad skara människor på plats men som enas i sin övertygelse om att Trump kommer sätta USA först (insert konkret betydelse here).

Foto: Henrik Pehrsson
Foto: Henrik Pehrsson

Publiken är gediget utrustat med skyltar med kampanjbudskap. ”Make America Great Again” och ”Trump-Pence” dominerar men det lokalförankrade ”Trump Digs Coal” är även representerat. Många har också Trumptröjor med upplevda lustigheter om politiska motståndare. Oftast men inte alltid om Hillary Clinton.

New Yorks tidigare borgmästare och den Trumplierade Rudy Giuliani agerar förband. Och han gör det med den äran. Giuliani är energisk och pitchar upp för vad som komma skall.

Donald Trump äntrar scenen och publiken ställer sig upp. Entusiasmen i arenan är påtaglig och människor försöker dra igång spontana ramsor. Men det krävs hjälp från Trump för att det ska bli välkalibrerat. Han drar aldrig ramsor själv men är oerhört skicklig på att läsa av publiken och bara kaxigt vända sig om och göra nonchalanta gester, när det är dags.

Populära ramsor är ”Build the wall”, ”USA”, ”Lock her up”, ”Trump, Trump” samt den mer oväntade ”CNN sucks” som riktas direkt mot CNN:s representanter på plats.

Policymässigt är det mycket som engagerar i Trumps tal. Bland annat motståndet till Obamacare, stödet för och en utlovad uppbyggnad av militären, men även en liten överraskning som att hjälpa latinos och svarta amerikaners situation i USA.

Foto: Henrik Pehrsson
Foto: Henrik Pehrsson

Men, kvällens absoluta höjdpunkt för eventet och en allmänt makaber sekvens, involverar ett litet barn. En pappa håller upp sin, max treåriga, son ovanför huvudet. Publiken uppmärksammar detta, ger utrymme för pappan att avancera fram och varskor Trump: ”pick him up”, skanderar delar av arenan.

Och tro fan att det faktiskt händer. Trump ser ut att initialt tveka men efter ett tag går han ner mot publiken och överlämningen av barnet genomförs.

Under jubel bär Trump barnet fram mot sitt podium. Efter att Trump känt lite på sin nya bekantskap, frågar han: Vill du tillbaks till pappa eller stanna hos Trump? Barnet svarar Trump till publikens enorma, monumentala förtjusning. Filmiskt, och mumma för kampanjen.

Trump är under eventet (kanske fler gånger) aningen motsägelsefull vad gäller invandring. Han förkunnar att han vill att folk ska komma till USA. Men han berättar även en liten saga som kan summeras med att man aldrig bör släppa in en orm i sitt hus, för den kan bita dig trots din gästfrihet.

Giuliani, som står kvar nedanför Trumps plattform, är hela tiden stissig och närmar sig omärkligt scenen flera gånger. Han får komma upp på scen igen, ihop med två kongressmän och en senator från delstaten. Publiken applåderar men en tydlig del, nästan hälften, buar åt lokalpolitikerna som dock ler och vinkar glatt.

15859
Foto: Henrik Pehrsson

Det hela pågår i ungefär en timme. Vi hinner även behandla frihandelsavtalet TPP, Wikileaks senaste läckor om Clinton samt söndagens debatt. Trump refererar till en rad undersökningar som ska ge stöd åt att han vann debatten. Publiken bekräftar att så var fallet.

Mannen bakom mig summerar rallyt: ”that was awesome”. Vi lämnade Mohegan Sun Arena, eventuellt av annan åsikt, och åkte hem. Någon nämnde grönt te.