TV: Nedgrävda yxor och en annorlunda påveparad

Måndagen den 31:e oktober kommer inte bara bli ihågkommen som en milstolpe i fråga om relationen mellan katolicismen och protestantismen, utan även som en studentikos högtid.

Det blev inte bara en dag då de gamla konkurrerande trosinriktningarna tog ett stort gemensamt steg för att en gång för alla gräva ned sina blodstänkta stridsyxor.

Under dagen har även den i Lund så livskraftiga trosinriktningen studentikosismen firat nya triumfer. Och i främre ledet för denna rörelse har studenternas egna påveparad befunnit sig.

Lundagård har tidigare rapporterat om det spexiga initiativet, som togs av en grupp studenter som kallar sig Kardinalskommitten. Målet med paraden var att alla som ville skulle få komma samman för glädjas åt att “Frasse” ville förära Lund med ett besök. Dessa skulle sedan förses med påvehattar av inititivtagarna innan paraden avgick från Clemenstorget.

paveparad2Hannes Holmberg har som “ärkekardinal” varit högsta hönset i kommitten. Han säger att han är belåten med uppslutningen under dagen.
– Vi hade 350 hattar till att börja med, och nu har vi bara ett trettiotal kvar, vilket är jätteroligt. Med den här grejen ville vi visa hur roligt det är att vara student I Lund, att allt som behövs är att man viker några pappershattar och fixar ett Facebookevent. Det här kan bli ett internationellt genomslag för stadens studentliv, säger Hannes Holmberg.

Tillsammans med de övriga studentpåvarna har Hannes Holmberg sällat sig till folksamlingen på Stortorget. Där följer han gudstjänsten från en storbildsskärm. Han säger att musiken som framförs under ceremonin är “svängig” och att han hoppas få tillfälle att träffa påven när han är klar med sina åtaganden.
– Vi har skickat ett brev till honom, där vi ber honom svänga förbi på en liten afterpope på O´Learys. Vi kommer sitta där och vänta på honom hela kvällen, säger Hannes Holmberg.