”Nu blir det krig!”

- in Spex, Studentliv

Var gladspexarnas ridå går upp för ett mörkt rum med en butter Galtieri som suktar efter Argentinarnas popularitet. Innan den åter sluts har publiken mötts av skratt, internationella konflikter och mordförsök i detta spex-äventyr av Falklandskriget.

Argentina är i ett krisigt läge och dess president Galtieri diskuterar med sina två rådgivare om krig är lösningen på det hela. Vad är då inte bättre än att kriga om de obetydliga Falklandsöarna som faktiskt ändå ligger närmre Argentina än dess nuvarande moderland Storbritannien. För visst vet britterna knappt ändå att Falklandsöarna tillhör imperiet så Margaret Thatcher lär väl snarare tacka Argentina än ge igen med samma mynt?

Ett rätt och ett fel för Argentina. Med strejker och missnöjda underståtare bakom knuten på 10 Downing Street drar även Thatcher slutsatsen att krig är det Storbritannien vill ha. ”Ett litet krig har väl ingen dött av” säger hennes rådgivare Admiral Fieldhouse, vilket speglar attityden i föreställningens kommande timmar.

Scenen gästas inte bara av de två ledarna och deras följeslagare, utan även av drottning Elisabeth, tre missnöjda gruvarbetare och det amerikanska presidentparet Ronald och Nancy Reagan. Med verklighetstrogna kostymer och dekorer, klockren sång och dans får vi följa hur denna mångfald av karaktärer försöker få igenom sina egna agendor samtidigt som Falklandsöarnas öde avgörs.

Däremot gör alla dessa bihistorier ibland det förvirrande att se spexets huvudpoäng och röda tråd. Men med ett amerikanskt pars semesterliga kärleksgnabb, en kvinnlig underrättelsetjänstofficer som tar över scenen gång på gång med känslosamt och humoristiskt kroppsspråk samt charmen med en söt kontorsromans kan jag inte göra annat än att skratta och njuta.

Allt som allt bjöd kvällen på en intressant och tvistad version av den historiska händelsen samt en livfylld tolkning av de historiska karaktärerna. Kan inte säga annat än att jag hade en trevlig kväll och lämnade AF-Borgen med ett leende på läpparna för att cykla hem i höstregnet.


Bästa sång: ”Bråka inte med britter”

Bästa citat: ”Jag är mörkrädd” (Hjärtskärande och skrattframkallande)

Bästa utklädnad: Drottning Elizabeth II fångades på pricken, inte minst i sin krigsmundering.