Festivalhelg för musiksugna

- in Kultur & Nöje, Nyheter

I helgen går festivalen Lund Contemporary 2017 av stapeln. Arrangörerna är Odeum och Skissernas Museum vid Lunds universitet samt flera lokala aktörer. Temat för helgen är samtida konstmusik.

Evenemanget kommer bjuda besökarna på över tjugo uppträdanden, bland annat från diverse körer samt studenter från Musikhögskolan i Malmö. Både nyskriven musik och moderna klassiker från 1900-talets början kommer framföras.

Konserterna kommer hållas under hela helgen i olika lokaler runt om i Lund. Dessutom kommer det hållas en föreläsning på Skissernas Museum lördag förmiddag och en paneldiskussion i Palaeastra et Odeum under söndagen.

Det kommer även knytas an till interaktionen mellan musik och bildkonst – vilket kommer att kunna upplevas i konsten från Världsutställningen i Paris 1937 som Skissernas Museum visar upp, samt genom specialkomponerad musik till Världsutställningen. Denna konsert, ”Kvartett för tidens ände: musik i andra världskrigets skugga”, hålls på lördagskvällen den fjärde februari. En kvartett komponerad i ett tyskt fångläger 1941.
– Musik har alltid haft en roll i mitt liv och idag arbetar jag som tonsättare i mitt eget företag Eeka Musik, berättar Ulrika Emanuelsson som är med i arbetsgruppen för Lund Contemporary.

Under helgen har Ulrika flera olika roller. Bland annat är hon dirigent för Carolinae Damkör, sjunger i Petri Sångare och har skrivit ihop en svit för Machaut Machine med inspiration ifrån bland annat gamla lappar med citat och meddelanden som har hittats i domkyrkan.
–Sedan igår känner vi oss redo, vi har fått ett komplicerat stycke men det är väldigt vackert, säger Ulrika Emanuelsson och skrattar.

De tre nämnda körerna och sju andra kommer kunna höras tillsammans under en konsert ”10-10” på lördagskvällen i Allhelgonakyrkan. Tio körer kommer sjunga tio nya sånger som alla har komponerats som beställningsverk av Körcentrum Syd, vilka även är arrangören för konserten.
–Jag ser fram emot helgen och tycker att det ska bli jättekul med körernas ”10-10” uppträdande och inte minst att jag kommer få verka i så många olika roller, säger Ulrika Emanuelsson.

Denna helgen blir startskottet för Lund Contemporary och Ulrika Emanuelsson hoppas på att detta kan bli till ett återkommande evenemang för att utforska den musikaliska och konstnärliga potential som finns i lokalområdet.

 

Programmet hittar du HÄR.

Artikeln har ändrats i efterhand.