De firar genom att skriva in kvinnorna i historien

- in Nyheter
@Tindra Englund

Funderar du på vad du ska göra på internationella kvinnodagen? På Malmö museum anordnas Art+ Feminism, en skrivarstuga med uppgift att skriva in fler kvinnor på Wikipedia.

Det finns fyra gånger fler wikipedia-artiklar om män. Dessutom är cirka 90 procent av alla wikipedia-artiklar även skrivna av män. Tillsammans med Malmö museum arrangerar Alexandra von Schwerin och Skarhults slott därför en så kallad skrivarstuga med syfte att skriva in fler kvinnor i historien.
– Det har ju alltid varit så att det är män som skrivit historien i vilken de fokuserat på män.  Och om man tror att män alltid styrt världen så tror man att det är de som ska fortsätta styra världen, säger Alexandra von Schwerin.

Hon menar att vem som skriver wikipedia-artiklarna formar vilka ämnen och personer som kommer upp och att det främst är män bidrar till ett fortsatt exkluderande av kvinnor ur historien. Därför är det viktigt att försöka få till en större balans.
– Själv ska jag också demonstrera med mina döttrar under internationella kvinnodagen, men jag tycker att det här eventet känns viktigt på ett annat sätt eftersom det förhoppningsvis får en mer långvarig konsekvens, säger Alexandra von Schwerin.

Behovet av förebilder
Enligt henne behöver även dagens kvinnor se att det funnits starka kvinnor tidigare som de kan identifiera sig med och ha som förebilder.
– Jag känner själv att jag behöver kvinnliga förebilder och att det känns tryggt att veta att det funnits generationer av extremt dugliga kvinnor innan mig, säger Alexandra von Schwerin.

Själv ska hon ta tillfället i akt och skriva in sin mentor och förebild Marika Wachtmeister.
– Jag var helt chockad när jag insåg att hon inte fanns med, säger Alexandra von Schwerin.

Ingen förkunskap krävs
Det krävs inga förkunskaper för att delta i skrivarverkstaden utan det enda som krävs är att man tar med sig en egen laptop och någon eller några idéer på vilka kvinnor man skulle vilja skriva in i historien.
– Man behöver inte vara expert på något särskilt och artiklarna ska ju helst handla om många olika ämnen. Vi vill skriva in entreprenörer, forskare, astronauter, rektorer, lärare med mera, säger Alexandra von Schwerin.

Hon tycker att det är svårt att gissa hur många som kan tänkas komma på morgondagens event men gissar på något mellan 50-300 personer.
– Jag tror att det är ett helt nytt tryck i kvinnofrågor nu, och att det till skillnad från tidigare inte är partipolitiskt, säger projektledaren Alexandra von Schwerin.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Vad? Wikipedia-skrivstuga Art+Feminism

Var? Malmö Museer, Slottsholmen, Malmöhusvägen 6

När? Internationella kvinnodagen 8 mars 2017, 10.00–16.30.

Mer info hittar du via facebookeventet Skrivstuga Art+Feminism den 8 mars

 

Art+Feminism

  • Ett globalt initiativ där frivilliga sedan 2014 anordnat nära 300 skrivstugor runt om i världen.
  • Målet är att förbättra representationen av kvinnor bland Wikipediaskribenter och inkludera bortglömda kvinnor i historieskrivningen.
  • Läs mer om initiativet Art+Feminism på Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Skrivstuga/ArtAndFeminism