Studio AF förser studentlivet med webb-tv

- in Nyheter
@Tindra Englund

Vad händer i Lund? Denna svåra, spretiga och ogripbara fråga försöker den nystartade föreningen Studio AF- svara på varje söndag. Genom humoristiska tv-klipp presenterar de den kommande veckan.

Trots det stora utbudet på aktiviteter inom Lunds studentliv tyckte Benjamin Brunegård och Johan Häggström att just TV- formatet var något som saknades.
– Det fanns studentorganisationer för radio, konst, musik, teater och så vidare, men när vi startade upp fanns det ingen annan organisation som aktivt sysslade med rörlig bild. Trots att det finns gott om filmintresserade studenter,  säger Johan Häggström.

Benjamin Brunegård och Johan Häggström.

Med ambitionen att göra en proffsig produktion växte idén till Studio AF fram, och i våras lanserades projektet med stöd av Akademiska föreningen (AF).
– Varje söndag lägger vi ut ett avsnitt i vilket vi går igenom roliga saker som händer i Lund, säger Johan Häggström.

Till en början var de rädda att det skulle vara svårt att hitta event att tipsa om.
– Men det har visat sig vara väldigt lätt och det är många som hör av sig. Men vi lägger inte ut saker som händer veckovis. I stället vill vi fokusera på att lyfta event som man kanske inte skulle få reda på annars, säger Benjamin Brunegård.

Studio AF fungerar även som en PR-byrå och gör beställningsjobb åt studentorganisationer som vill marknadsföra sig genom att publicera rörligt material.
– Vi tar dock endast en liten summa för detta och alla pengar går direkt tillbaka in i projektet, säger Johan Häggström.

De ser Studio AF som en fantastisk möjlighet att prova på att driva ett litet miniföretag men också som ett sätt att skaffa sig arbetserfarenhet.
– Det är ju det som är så charmigt med studentlivet att man får chansen att göra, och till och med grunda, något eget. Både jag och Johan vill ju jobba med detta så småningom, säger Benjamin Brunegård.

Även om de båda älskar filmproduktion har Benjamin Brunegård och Johan Häggström helt olika drivkrafter.
– Jag är den största av tekniknördar och har sysslat med detta sedan jag var liten. Jag älskar allt pill som en produktion innebär. Både det rent estetiska och att sitta och redigera, säger Benjamin Brunegård.

Johan Häggström beskriver i stället sig själv som ”kontexttorskarnas torsk”.
– Jag är inte alls så intresserad av det tekniska utan det jag fokuserar på är innehållet och syftet. Jag drivs av att hitta historierna, säger Johan Häggström.

Varje söndag tipsar de om nya event. Foto: Tindra Englund.

Varje avsnitt tar flera dagar att producera och teamet lägger ned e stor del av sin fritid på projektet.
– Vi filmar i kanske fyra till fem timmar och sedan tar det tre dagar att redigera det hela. Vilket hänger ihop med att vi inte släpper något som vi inte är nöjda med, säger Benjamin Brunegård.

Än så länge är Studio AF bara ett projekt som drivs med projektpengar från AF och stöd av Lux i form av lokaler och utrustning. Men Benjamin Brunegård och Johan Häggström hoppas att de i framtiden ska få bli ett eget utskott.
– Om vi i framtiden blir ett utskott inom AF, då kommer vi antagligen att bredda vår verksamhet och ta in mer folk. Men samtidigt vill vi inte tappa bort vår kärnidé, säger Johan Häggström.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Studio AF
Vad? En förening inom AF som publicerar Tv-klipp om vad som är på gång inom studentlivet.
När? Varje söndag.
Vart? https://www.facebook.com/StudioAFLund/?fref=ts