Universitetsstyrelsen får nya ledamöter

- in Nyheter
@Tindra Englund

Två före detta facktoppar, en chefsekonom, en tidigare hälso-och sjukvårdsdirektör och en dansk kemiprofessor.  Från och med den första maj sitter de i universitetets styrelse.  

Regeringen fattade i förra veckan beslut om tillsättandet av styrelseledamöter vid 30 universitet och högskolor runt om i landet.  Fem av de som utsetts till ledamöter för Lunds universitets styrelse är nya på posterna:

  • Gunnar Wetterberg, författare och historiker som arbetat för UD och för fackförbundet Saco. Studerade historia i Lund under 70-talet och är hedersdoktor vid humanistiska fakulteten.
  • Annika Winsth, Chefsekonom för Nordea. Tidigare vice styrelseordförande för forskningsstiftelsen Institutet för framtidsstudier. Studerade förvaltning vid Lunds universitet i början av 90-talet.
  • Jens Oddershede, dansk kemiprofessor som tidigare varit ordförande för de danska universitetens rektorskollegium.
  • Wanja Lundby-Wedin som tidigare var ordförande för fackförbundet LO. Har även haft flera andra styrelseuppdrag tidigare, bland annat för försäkringsbolaget Folksam.
  • Ingrid Bengtsson-Rijavec, tidigare hälso– och sjukvårdsdirektör för Region Skåne.

De fem nya styrelseledamöterna tillträder den första maj och sitter sedan som ledamöter under de kommande tre åren. Ambassadören Jonas Hafström,Vice koncernchefen Magnus Mandersson och Generaldirektören Anna Stellinger sitter kvar på sina poster i styrelsen.
– För att Sverige ska ha ansvarsfulla universitet och högskolor som håller en internationellt sett hög kvalitet är en förutsättning att styrelserna består av kompetenta och ansvarsfulla personer. Jag vill önska samtliga ledamöter lycka till med sina uppdrag, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.