Boende på Lunds nation kastas ut över sommaren

- in Nyheter
@Tindra Englund

Chockade boende mottog under torsdagen besked om att de står utan bostad över sommaren. Orsaken är att Lunds nation ska genomföra en omfattande renovering. 

Igår kväll fick cirka 60 hyresgäster på Lunds nation ett mejl med ett oroväckande besked. På grund av renoveringar kommer de boende i ”Nya huset” inte att ha tillgång till sina bostäder från den femte juni till den 17 augusti.
– Frågan är ju vad man ska göra? Var ska jag bo? Det är ju inte så att man planerat eller budgeterat för att hitta en ny bostad och betala en ny hyra för två och en halv månad, säger en hyresgäst som vill förbli anonym.

Försöker påverka de boende så lite som möjligt
I mejlet står det bland annat att nationen förlagt renoveringen under sommaren för att den ska ha minsta möjliga påverkan på de boende. Men enligt den boende som Lundagård varit i kontakt med är stämningen mycket upprörd, inte minst bland de som planerat att stanna kvar i Lund över sommaren.
– Folk har planerat sommarjobb och vissa ska läsa sommarkurser och så får de reda på att de inte har ett hem, säger den boende.

Från klarblå himmel
Trots att de boende känt till att det pratats löst om en renovering så har de enligt Lundagårds källa inte fått någon varning om att det skulle ske just denna sommar. De har inte heller informerats om omfattningen av renoveringen eller det faktum att de kommer att stå bostadslösa under den tid den pågår.
– Detta kommer verkligen från en klarblå himmel. Jag har tur som har föräldrar som jag kan flytta till, men om jag inte haft det då? Hade jag stått på gatan då?

Alla kan kontakta Hyresgästföreningen
Enligt Nan Kinnander, enhetschef på juridiska enheten för Hyresgästföreningen i region södra Skåne, är det alltid svårt att veta vad som gäller i ett enskilt fall utan att ha sett hyresgästens kontrakt med egna ögon.
– Men generellt så kan man ju motsätta sig att en ombyggnad görs och i vart fall begära att man vill ha en evakueringslägenhet under tiden, säger Nan Kinnander.

Hennes rekommendation till de boende som känner sig osäkra eller förvirrade är att de snarast hör av sig till Hyresgästföreningen.
– För att kunna ge ett ordentligt svar till de enskilda personerna så är givetvis rådet att de hör av sig till oss. Är de inte medlemmar så ger vi dem råd och är de medlemmar så kan vi med fördel biträda dem i en eventuell tvist med Lunds nation, säger Nan Kinnander, enhetschef på Hyresgästföreningen södra Skåne.

Lundagård har även sökt Paul Pierce styrelseordförande för Lunds Nations Studentbostadshus.

________________________________________________________________________________________________

Renoveringen:

  • Kommer att pågå mellan den femte juni – 17 augusti.
  • Alla de som bor i ”Nya Huset” kommer att tvingas flytta ut
  • I Nya huset finns fyra våningar med 13 rum och en lägenhet i varje korridor.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.