Bli (kompis)kär i Lund

- in Nyheter, Studentliv

Ännu en termin har dragit igång och Lunds universitet fylls med nya och gamla studenter. Dags att kliva ut ur komfortzonen, gräva fram mingel-skillsen och ge sig ut i societeten. Oavsett om det är vänner eller kärlek du söker har Lundagård tipsen för dig.

Ny på Lunds universitet eller med tionde terminen framför dig — hursomhelst väntar en höst fylld med sociala möjligheter. Men känner du dig ringrostig i societetslivet efter att ha tillbringat sommaren i ett skogstorp, på ett fabriksgolv eller med gamla polare hemifrån?

Släpp ångesten och följ Lundagårds tips så sitter du snart och nervösfnissar på en dejt eller berättar hemligheter i en soffa med sju helt nya personer. Guiden funkar lika bra för novischen på jakt efter kärleksmöten i nya tillvaron, som för den som är gammal i lundgame:t men har ett kompisgäng som dragit till Hongkong på utbyte.

Hitta kärleken
Tinder och hemmafest är väl beprövade metoder men våga vidga fantasin och testa mer kreativa tillvägagångssätt för att finna kärleken.

 1. Ragga bland bokhyllor
  Det kan knappast finnas något som är mer spännande än att utbyta blickar i den tysta läsesalen. Efter några dagar, trappa upp genom att addera ett leende och en nick. Snart står ni garanterat i samma microkö och boundar över hur extreeeeeemt (luta dig eventuellt lite fram här) jobbig hemtentan är.
 2. Flörta i förening
  Finns det någon bättre ice-breaker än ett givet gemensamt intresse? Fotboll, sång, konst, debatt, radio, ekonomi – vad än du är intresserad av finns en förening (och förhoppningsvis likasinnad singel) för dig. Råkade det bli bara du och föreningens coolaste person som kunde ta en öl/fika/middag efter mötet/träningen/repet? Nämen, synd.
 3. Tänk tvärt om
  Eller strunta i klyschan om gemensamt intresse. Gå på event på nationen du i vanliga fall inte hade besökt, prata med socionomhipstern om du är naturvetarkid och gå med i klassens korpenlag även om du aldrig sportat tidigare. Låt någon överraska dig så kan spänningsnivån stiga till oanade höjder.

Finn friends for life
Nollning, välkomstfikan och hälsningsgille är alla ypperliga event för att knyta kompiskontakter men också när det handlar om att hitta vänner finns mer outforskade metoder att ta till.

 1. Kompisdejta över lunch
  Fråga en ny person varje dag om hen vill hänga med och äta matlåda. Saker man kan prata om är till exempel matlagningsrutiner, hur man skulle definiera föreläsarens klädstil eller vilket lunchrum som bäst uppfyller ens preferenser. Bonusuppgift: försök hitta på fler samtalsämnen som inte har att göra med vad man pluggar/hur man fick sin lägenhet/vilken nation man är med i.
 2. Carpa vänskap på internet
  Bjud in ett gäng från din nya klass/förening/nollningsgrupp på middag. Skapa en chatt med eget namn och emoji där ni hjälps åt att planera kvällen. Nästa gång det ska styras förfest eller häng finns ett etablerat gäng att vända sig till. Dök det upp en ny snäll person på söndagsbrunchen? Välkomna hen till chatten med öppna armar.
 3. Behåll lugnet
  Känns det som att alla skyndat in i olika konstellationer innan du ens hunnit skruva ihop din nya bokhylla? Behåll lugnet och lyssna på vad som är viktigt för dig när det kommer till vänner. Det är inte ovanligt att pärlorna dyker upp efter ett tag i sammanhang där man minst anar det.