Molnets största fan

- in Porträttet

Blixtar och dunder, magiska under. Lundagård har mött upp med en person som kan förutspå det förstnämnda – något som han lärde sig under sina studier i Lund. 

– Ja, min själ! Varning, klass 1 – mycket hårda vindbyar, säger Nils Holmqvist, nöjd med att den prognos inför helgen som han presenterat i SVT:s morgonstudio under torsdagen stämde.

Det är lördag förmiddag och vi sitter på Kallbadhusets café i Malmö. Det är mycket folk trots det hårda vädret och människor går dubbelvikta längs den långa bryggan som leder ut till Kallbadhusets anläggning ifrån Ribbersborgsstranden. Här möter Lundagård upp med SVT meteorologen Nils Holmqvist, för vissa känd som ”väder-Nils”, för andra ”snygg-Nils”.

Nils Holmqvist kommer ursprungligen ifrån Anderslöv i Trelleborgs kommun och har bibehållit sin skånska dialekt trots några år i Stockholm.
– Jag har bott i Stockholm i fyra år nu, och om det är något jag saknar så är det sandstränder. Om man hittar någon strand i Stockholm så finns där ingen plats för att det är så mycket folk. Jag var mycket på Ribban (Ribbersborg reds. anm.) när jag bodde i Malmö och min springrunda gick förbi här. Sedan brukar många hundar springa och leka på stranden och det är alltid kul att titta på.

Man kanske inte ska säga att någon nation är bättre än en annan som SVT-
anställd.

Mellan åren 2005 och 2009 studerade Nils Holmqvist i Lund där han läste till meteorolog. Bilden han har av staden är ganska romantisk. Han tycker det blir en väldigt speciell stämning i och med att så stor del av befolkningen består av studenter, och att det finns en speciell framtidstro. Särskilt aktiv i studentlivet var han inte vilket är något han ångrar lite.
– Det är den enda tiden jag kan känna saknad för. Jag kan tänka att jag borde uppskattat det mer. Jag hade fantastiskt kul, men känner att jag kanske skulle tagit tillvara på allting som finns i Lund.

Han höll sig inte till någon speciell nation utan hoppade runt mellan dem.
– Man kanske inte ska säga att någon nation är bättre än en annan som SVT-anställd. ”Det finns ju andra nationer också”. Haha nä, det är nog rätt lugnt.

Utbildningen i meteorologi var delad mellan Lunds och Köpenhamns universitet och vissa kurser lästes i Köpenhamn.
– Det var en ganska stor chock att börja läsa på danska. Det är typ den enda tentan som jag kuggat. Vad fan var det jag kuggade? Var det glaciärstentan kanske? Jag hade typ noll studiemotivation. Jag pendlade, och så var det på danska, säger Nils.

Lundagård mötte upp med Nils Holmqvist på Ribbersborg i Malmö. Foto: Magnus Göransson.

Han har alltid varit intresserad av väder men det var hans mor som föreslog utbildningen på grund av hans intresse för matte och fysik.
– Även om jag sett meteorologer presentera väder i varje nyhetssändning så gjorde jag aldrig kopplingen att jag kunde vara den som gör det. Jag hade aldrig någon önskan om att jobba på tv fast det är det man tänker alla meteorologer vill göra, säger Nils Holmqvist.

Men så dök det upp ett vikariat på SVT och efter ett tag på SMHI i Malmö så blev det flytt norrut. Nu bor han i Stockholm med sin flickvän och katt och han berättar om en vardag som på fritiden består av mycket spel, alltifrån bräd- och dataspel till fotboll, och tid med flickvännen.

Själv tycker Nils Holmqvist inte att han är så känd och säger att han inte blir stannad så ofta på stan. I alla fall inte i Stockholm där han menar att det finns riktiga kändisar. Trots detta har ett flertal artiklar skrivits om tv-meteorologen den senaste tiden.

Det var under en sändning för drygt en månad sedan Nils Holmqvist blev akut sjuk i direktsändning och fick avbryta sin väderpresentation och åka in till akuten. – Jag lider inte i det tysta direkt, säger Nils Holmqvist skämtsamt.

Responsen på sociala medier lät inte vänta på sig och många tittare hörde av sig med trevliga önskningar. Kvällstidningarna var inte sena att hänga på och flera artiklar skrevs om ”kollapsen” och om Nils privatliv.
– Jag är inte van vid det medieintresset och jag kommer kanske vara lite mer restriktiv framöver. De kan ta en liten grej och ta det ur sin kontext. Jag känner inte riktigt att det var jag. Fast jag har skrattat mycket åt det som skrevs också. De stod typ att jag var förälskad i min katt vilket var väldigt rolig läsning… och det stämmer ju också, säger Nils  och skrattar.

Livet som meteorolog på SVT består av mycket förberedelsetid då de gör sina prognoser och ritar väderkartor. Att rita väderkartor beskriver han som ett dataspel där man sätter ut olika symboler så som varningstrianglar på en karta.
– Man presenterar sin egen prognos i tv, men vi stöttar varandra och väder blir ju inte sällan nyheter och då hjälper vi till där. Jag kan tänka mig att det ligger en artikel uppe i dag om att det är blåsigt som fan.

Även om han trivs på sitt jobb letar han efter olika projekt som bryter vardagen. Senast gjorde han ett halvhjärtat försök att börja plugga igen och ansökte till Stockholms universitet för att läsa italienska. Fast det blev aldrig av.
– Jag funderade om jag skulle vara sommarvikarie och jobba som meteorolog på RAI (italienska motsvarigheten till SVT reds. anm.) Men så var jag i Rom för några helger sedan och insåg att jag kanske inte vill det. Det är nog lite hårdare klimat där och lite svårare. Dessutom pratar de väldigt snabb italienska.

Nils Holmqvist blir alltså kvar i Sverige ett tag till och i vår kommer en pocketversion ut av boken han skrev förra året: Himlen är vackrast med lagom mycket moln. Han spånar lite på om han eventuellt ska byta titel på pocket-versionen.
– Jag vet inte om jag gillar den. Men det är ju så jag verkligen känner. Men den kanske bara ska vara ”Himlen 2”.

Nils Holmqvist

Gör: Meteorolog på SVT
Nils om att fylla 40 om 8 år:
–Jag har ingen aning vad jag gör då. Jag har kanske en liten familj. Tänk om jag har åtta, nio barn. Ett eget, härligt mixfotbollslag där jag står i mål. Men jag har ingen aning, säger Nils Holmqvist.