Blekingska bygger nytt – behöver 15 miljoner

- in Nyheter

Efter 55 år lämnar Blekingska nationen väster och satsar på ett nytt nationshus. För att finansiera projektet och lyckas hålla ner hyrorna letar nationen nu efter bidragsgivare.

Medlemmar och studenter vid Lunds universitet får stå i kö
Blekingska nationen bygger nytt nationshus mellan Ideon och Vattenhallen dit nationsmedlemmar och studenter vid universitetet kommer få chans att bosätta sig. Projektet, som ska ge plats för mellan 150 och 200 nya bostäder, beräknas bli dyrt och nu behöver Blekingska cirka 15 miljoner insamlade kronor. På projektets hemsida uppmanas frivilliga att bidra i utbyte mot diverse anbud. Som FöretagsGynnare, motsvarande ett bidrag på 12 000 kronor, erbjuds exempelvis en annons med företagets namn vid entrén till det nya huset.

Inget startdatum satt ännu
I ett mail skriver Johan Dalén, ordförande för Blekingska Nationens studentbostadsstiftelse, att något definitivt datum för byggstart ännu inte är satt: ”Innan vi sätter spaden i marken vill vi att nationslokalernas del av bygget ska vara helt eller till större delen finansierade – för att nationen inte ska behöva belastas med större månadshyra än vad den kan bära”.

Vid misslyckad insamling väntar höga räntor
Om insamlingen inte lyckas kommer löpande kostnader att drabba nationen med avskrivningar och högre räntor, skriver Johan Dalén, som dock tillägger att de har mycket goda skäl att tro på ett lyckat insamlingsprojekt.

Vision om låga hyror
Nationen vill framför allt satsa på att bygga fler så kallade duolägenheter, med två sovrum och delat bad- och vardagsrum. Detta med visionen att ha så låga hyror som möjligt. Blekingska nationen approximerar att hyrorna kommer ligga runt 4 100 per månad och boende. Nationen har skapat en egen hemsida tillägnat projektet där allmänheten kan följa processen. Där finns en redogörelse för hur mycket pengar som behövs till respektive delprojekt.