Rekordmånga karnevalister registrerade

- in Nyheter

Vid nio på lördagskvällen ställde sig de första i kön för att bli karnevalister under Lundakarnevalen 2018. Fler personer än någonsin anmälde sitt intresse och hela 5298 karnevalister registrerades under söndagen.

För att bli karnevalist, medarbetare under Lundakarnevalen, arrangeras inför varje karneval det så kallade ”Uppropet”. Tidigare har trycket varit hårt och kön lång. Så även detta år, med fler registrerade karnevalister än någonsin. Detta året kunde man registrera en kompis via fullmakt men för att få en utav de åtråvärda biljetterna till Karneveljen, lundakarnevalens stora kick-off fest, var man tvungen att vara på plats.

Ellen Olsson, vierichef för Lundakarnevalen 2018, är ytterst ansvarig för Uppropet.

– Det var helt fantastiskt, allt gick som en dans, säger Ellen Olsson när Lundagård ringer upp henne dagen efter Uppropet.

Registreringen i AF-borgen öppnade vid lunch på söndagen men redan klockan nio på lördagskvällen anlände de första köanden. Enligt Ellen Olsson var kön som längst precis innan de öppnade registreringen, men att det kom nya ruscher under dagen.

– Vi försökte dämpa köandet innan själva eventet. Vi ville inte att folk skulle känna att man måste stå ute en hel natt för att få biljett. Det ska finnas en chans för de som kommer på morgonen också, säger Eller Olsson och fortsätter:

– Vi hade gått ut på Facebook med att man kan bli karnevalist även om man står sist i kön, det dämpade kanske trycket lite. Sedan var det först till kvarn vad det gällde festbiljetter.

För ovanlighetens skull låg det snö i Lund och det var flera minusgrader under natten till söndagen. När Lundagård rapporterade live runt fem på söndagsmorgonen stod många studenter och dansade i kön för att hålla värmen.

Trots kyla, mycket folk och en del alkohol så uppstod inga större problem enligt Ellen Olsson.

– Vi hade en sambandscentral med läkare och läkarkandidater på plats. Men vad jag vet så hade vi bara en grej hos sjukvården och det var att en av oss i kommittén behövde en huvudvärkstablett. Så det var allt som allt en lyckosam dag, säger Ellen Olsson.

Nu väntar en process där alla registrerade ska fördelas mellan de olika sektionerna baserat på sina val i appen samt sektionernas behov. Förhoppningen är att fördelningen ska vara klar i mitten av februari. För de som registrerat sig till nöjen som spex och opera kommer det hållas audition nästa helg.

Bildspel Uppropet

Foto: Jonas Jacobson