Kärlekshistorierna som blev till i Lund

- in Kultur & Nöje, Studentliv

”Lunds universitet utvidgar både hjärna och hjärta – och agerar en riktigt bra matchmaker.” Så lät det i inledningstalet till fotoutställningen ”Love@Lund” på alla hjärtans dag.

Alla hjärtans dag firades stort i Universitetshuset, där Lunds universitets alumnnätverk arrangerade den populära utställningen ”Love@Lund” för andra gången. Kvällen till ära öppnades Pelarrummets sal, utsmyckad med tända ljus och vita dukar, för mingel med ett hundratal alumner vid Lunds universitet. Förutom utställningen bjöd kvällen på vacker körsång och tävlingar med priser. I rummet minglade entusiastiska och nyfikna par, som kommit för att uppleva kärleken på kärlekens dag.

”Love@Lund” är en fotoutställning som berättar historierna om flera generationers kärlekspar som träffats vid Lunds universitet
– Kärleken blomstrar i denna stad. Studenter har helt enkelt väldigt trevligt tillsammans, förklarar Maria Johansson, en av Alumnnätverkets projektledare, entusiastiskt i sitt inledande tal till gästerna på utställningen.

Det är fint med kärlek!

Hon berättar att utställningen egentligen var tänkt för social media i samband med Lunds 350-års jubileum, men med den positiva respons de fått och de inspirerande kärlekshistorierna som berättats, utvecklades det hela även till en fysisk utställning.

I utställningen kan man läsa om kärlekshistorier som tagit sin början redan på 60-talet. Berättelserna är skrivna av paren själva och några par fanns även på plats i minglet. Det berättades om möten i AF-borgens trappa på 70-talet och förbjuden kärlek i Delphis korridorer.
– Jag misstänker att det finns många kärlekshistorier som det bör delas med av här i Lund. Man mår ju riktigt bra när man får vara med och sammanställa alla berättelser. Det är fint med kärlek! säger Maria Johansson.

Även besökarna verkade vara tagna av kärleksatmosfären i rummet. Lisbeth Grönlund och Claes Lawett berättade att de förvisso träffades i Malmö, men att det var Lunds universitetsliv som förde dem samman.

Lisbeth Grönlund och Claes Lawett var två av besökarna på Love@Lund. Foto: Emma Klingborg

På frågan om vad alla hjärtans dag betyder för dem, svarar Claes Lawett snabbt att han tycker det är viktigt att uppvakta varje dag, men att på alla hjärtans dag kan man passa på att även bjuda kollegorna på geléhjärtan. De berättar att kärleken inte alltid behöver komma när man är ung och att de själva var runt sextio när de träffade den rätta.
– Så det finns hopp för dig med! utbrister Lisbeth Grönlund skrattande.

Utställningen planeras fortsätta varje år. Är det så att du träffade den stora kärleken och vill vara med i Love@Lund 2019 kan du kontakta Alumnnätverket vid Lunds universitet.