110 år av karnevalsfilm

- in Nyheter

Det är dags för Lundakarneval och en för karnevalen väletablerad tradition gör sig ännu en gång påmind: Karnevalsfilmen. Sedan 1908 har den med varierande regelbundenhet visats upp på vita duken. Nu är det dags igen och filminspelningens har just nått sitt slut.

I början av förra sommaren tittade Gustaf Lennman på karnevalsfilmen Vaktmästaren och professorn från 2002 och fastnade. Utan tidigare erfarenhet av filmproduktion bestämde han sig för att regissera karnevalsfilmen 2018.
– Jag ringde några vänner och frågade om de ville vara med och skriva manus till filmen. Vi spånade över sommaren och fick uppdraget att producera filmen, säger Gustaf Lennman och fortsätter:

– Det är detta som är charmen med karnevalen, att man får utmana sig själv och prova på saker man aldrig gjort tidigare.

Sagt och gjort. Gustaf Lennman blev regissör. Under ledning av sektionschef Ronja Lillienau tillsattes under hösten ett filmteam på 113 personer och utgör nu Lundakarnevalens näst största nöjessektion.
– Imaginalkarneval är ett brett tema som går att tolka på många olika sätt och vi har gjort vår egen tvist. I år handlar filmen om två nyantagna studenter som snopet får erfara att rektorn avskaffat hela Lunds studentliv. Det blir sedan upp till dessa två att ta tillbaka studentlivet, säger sektionschef Ronja Lillienau.

Sektionschef Ronja Lillienau. Foto: Louise Lennartsson.

Lundakarnevalen har funnits sedan år 1849 då några studenter från Smålands nation förhöjde sitt första maj-firande genom att klä ut sig till ett bondbröllopsfölje från småländska Värend och tågade genom staden. Några årtionden senare tillsattes en karnevalskommitté och tåget kompletterades med karnevalstidning, tältnöjen, spex, rexy och kabaré. År 1908 lanserades karnevalsfilmen med filmpionjären Karl Oscar Krantz i spetsen. Filmen bestående av fem kortfilmer tillhör de första spelfilmerna i Sverige.
– Lundastudenterna i allmänhet och karnevalisterna i synnerhet har varit väldigt snabba på att ta till sig ny teknik. Vid karnevalen 1902 hade man en bil i karnevalståget och det blev första gången en bil körde på Lunds gator. Vidare gjorde man en grammofonskiva med karnevalsmelodin redan på 30-talet och ett kultförklarat datorspel redan 1990, förklarar arkiveraren och karnevalsentusiasten Fredrik Tersmeden.

1928 Erik XIV, Inspelning på AFs Stora scen. Foto: AF:s Arkiv & Studentmuseum

När Lundagård besöker filminspelningen under inspelningens sista vecka är teamet i full gång med att spela in framför green screen. Stämningen är munter, glad och inspelningsutrustningen är imponerande.
–Jag har spexat i ganska många år och tänkte att det skulle vara kul att prova en annan form av uttryckssätt. Det är inte så många gånger man får möjlighet att spela in film med den här tekniken och med såhär mycket resurser bakom, säger vice regissör Martin Persson.

Foto: Louise Lennartsson

Karnevalsfilmen beskrivs ofta som ett historiskt tidsdokument som speglar både vad som är estetiskt aktuellt inom film- och mediavärlden och trendigt inom student- och universitetsvärlden. Hur 2018-års karnevalsfilm förhåller sig till detta avslöjas vid premiären den 3 maj på SF-bio och under karnevalsdagarna den 18–20 maj på Palaestra.