Gårdagens modepärlor

Shorts som avslöjar för mycket och strumpor som får oförtjänt mycket utrymme. Kulturredaktionen listar modeattiraljerna de minns, och plaggen de helst vill glömma.

Huvtröjans år
Modeåret 2003 får gärna lov att gå i glömska och aldrig göra comeback. Tiden då hela min högstadieskola gick runt i enfärgade huvtröjor från J Lindeberg och man tillslut inte kunde se vem som var vem. Det mest åtråvärda man kunde toppa sin homogeniserade outfit med var en Von Dutch-keps, sponsrad av barnbidraget eller pappa.   

Nostalgisk nylon
Ett vinterplagg som jag kommer ihåg med glädje var min overall. Hur förvirrat livet än kunde vara som liten kunde jag alltid räkna med att min bävernylon skyddade mig mot vind, kyla och väta. Jag förknippar min vinröda overall med snögubbsbyggande, blöta vantar och snorig näsa. Ramlade man i backen så landade man alltid mjukt.

Malin Johannesson

 

Nedstoppade jeans
Sverige är ett kallt land. Det är begripligt att vilja stoppa ned jeansen i strumporna så ilande vindar inte stryker ens ben. Men i retrospekt får trenden inte fem solar på stilmätaren. Dessutom hade kylan kunnat åtgärdas genom att bära medeltida hosor eller babypyjamas med fötter; två trender som måste göra comeback.

Pastell-chinos
Är det bara jag, eller försöker världen sopa denna trend under mattan? Hur mycket jag än överanstränger Google så finner jag inga bevis för att detta var en så stor trend som jag minns den vara. Konspiration eller inte, vi minns alla någon vars garderob gav starka vibbar av “dagislärare”. Eller snarare “dagisbarn”.

Palestinasjal
Palestinasjalen är en halsduk med betoning på duk. Trots sjalens enkelhet har den lyckats snöra in sig i rikligt med kontroverser. Det är antagligen tack vare att sjalen befinner sig i en politisk gråzon som jag sällan ser folk bära den längre. Men ibland vill en bara ha en gardin runt halsen utan att vara politisk.

Erik Sarkar Nilsson

 

Shutter shades
2007 exploderade trenden med shutter shades när Kanye West släppte singeln Stronger från sitt tredje album Graduation. De vita randiga solglasögonen blev genom låtens musikvideo ett av Kaynes signum och en modeboom. Vid en återblick kanske inte en så lyckad sådan, då shutter shades i dag ofta ses som trashiga, men främst väldigt opraktiska.

Trekvartleggings
Leggings, gärna i ljus färgskala, som ofta pryddes av en liten spetskant där de slutade mitt på vaden kombinerades vilt med ett par jeansshorts och ballerinaskor. Detta mode inföll lagom till min tid på mellanstadiet, då trekvarts-trenden för både byxor och tights var stark, inte minst på heta tv-kanaler som Disney Channel.

Glansiga puma-shorts
I mitten av 00-talet fylldes Källbybadet, det lokala utomhusbadet i Lund, av tonåringar med sommarens hetaste badmode: glansigt prassliga Puma-shorts. Shortsen kombinerades med en bikini eller användes som badbyxor. Dess åtsmitande karaktär när de blev blöta och knalliga färgskala bidrog nog till att trenden var kortlivad.    

Karin Berg