20-årsjubileum firas med succé

- in Spex

Var gladspexarna tar oss med till Lunds bultande hjärta, AF Borgen och Lundagård. Här blandas hopp och förtvivlan med förvirrade tidsresenärer och huvudlösa hundar.

Med stor passion, många skratt och livfulla dansnummer öppnar Var gladspexarna första akten av En Karnevalssaga. Scenen intas av AF:s skyddsandar och allt verkar frid och fröjd när Lundakarnevalen står för dörren. Men snart hopas orosmolnen, och när den odrägliga karnevalshatande affärskvinnan Dolly Craafsing Junior vill sätta stopp för karnevalen skrider skyddsandarna snabbt till handling.

Skyddsanden, Praktikant Bettan, tar med sig Dolly Craafsing Junior på en tidsresa genom tidigare karnevaler, i hopp om att slutligen kunna övertala henne om att låta den älskade Lundakarnevalen vara kvar. Men det visar sig vara lättare sagt än gjort. Färden kantas bland annat av mutade politiker och höga finländare för att nämna några karaktärer.

Det märks att Var gladspexarna är ett av Lunds största spex. Dekoren, ljuset och musiken samspelar väl och trots några tapp i repliker, förlorade danssteg och en lös mikrofonsladd, så syns det att skådespelarna har roligt på scenen. Ibland så roligt att de själva tappar fattningen. Publiken viker sig av skratt och det varma rummet blir snabbt ännu kvavare när de tre WC männen äntrar scenen.

I den andra akten minskar tempot och skämten slår inte lika starkt. Manuset som tidigare varit så klockrent blir lite trött och jag sneglar på klockan. Det som räddar föreställningen blir de individuella rollprestationerna och de färgstarka karaktärerna. För säga vad man vill om ljussättning, manus och avslagna discodängor. Den här ensemblen har talang.    

Avslutningsvis kan det konstateras att det blir en kväll av glädje, underhållning och skratt jag sent ska glömma. Och ett tips till dig som tänkt se spexet: ta med dig ett paraply om du sitter på första raden. Det blir aningen blött på slutet…

Fyra av fem katter.

Bästa kuplett: Allt är kört

Bästa dans: De tre WC männen

Bästa karraktär/rollprestation: Rudolf Craafsing Senior

Foto: Jonas Jacobson

Var Gladspexarnas uppsättning av En karnevalssaga spelas i AF-borgens konsertsal:

13/3 – 19.00 (..)

14/3 – 18.00 (..) & 21.00 (..)

15/3 – 18.00 (..) & 21.00 (..)

16/3 – 18.00 (..) & 21.00 (..)