Sjukaste spexet i stan

- in Spex

Skratt, sång, och dans har kommit till antika Aten. Tyvärr har även brutala spartaner, vresiga gudar, och den dödliga pesten det.

Detta är en dag som kommer att hamna i historikers skriftrullar; nämligen premiären för det sprillans nya spexet Pesten i Aten av Helsingkronaspexet.

Akt ett börjar med att scenen intas av Rakel, Atens enda orakel, som går runt och lämnar ut falska spådomar till bekanta invånare. Av en slump råkar en av spådomarna visa sig vara sann. Pesten har kommit till staden, och med den en armé ilskna spartaner. Nu måste en skara av lustiga medicinare, filosofer, och olympiska gudar hitta ett botemedel för att rädda Aten.

Helsingkronaspexet tar klassiska mytiska och historiska karaktärer och lägger till en knorr. Sokrates som hypokondriker, Dionysos som bakfull, och Hades som beundrare av porslinshundar och motvillig familjeterapuet. Resultatet blir att publiken engagerar och intresserar sig genom hela spexet. De enda som finns att önska är att trion av filosofer (Aspasia, Demokritos, och Sokrates) var med mer. Varje gång de dök upp på scen förvandlades föreställningen till en gammal grekisk tolkning av Jönssonligan-gänget.

Det som underhåller mest av allt är detaljerna. Dekoren är fylld med skämt för de som letar och i kostymerna, danserna, och sångnumren skiner spex-karaktärernas personlighet så pass mycket att publiken stundvis inte kunde sluta ropa efter “en gång till!”.

Ljudet strulade tyvärr genom hela föreställningen och skådespelarnas mikrofoner hördes knappt över musiken. Utöver det någon upphakning på repliker här och där

Men allt som allt kändes det inte som stora missar tack vare starka insatser från skådespelare, tekniker, och livemusiker. Pesten i Aten är en komedi som greppar tag i ens intresse vid början av akt ett, och har en skrattandes ända till slutet. Dilemmat har aldrig varit lättare att svara på; pest mycket hellre än kolera, så länge Helsingkronaspexet ligger bakom.

Bästa skådespelarinsats: Emma Karlsson som Hippokrates

Bästa sångnummer: Stäng lådan fort annars får du med mig att göra

Spexigaste karaktär: Zeus

Helsingkronaspexets Pesten i Aten spelas på Helsingkrona nation den 22,23 och 24 mars klockan 19.30.